Miki bácsi a Szemlén

Dettre Gábor is pozitív véleménnyel van az idei mezőnyről. Mint mondja, kis ország vagyunk, nagyon kevés pénzből készülnek a filmek, ezzel együtt az idei Szemlére is elég erős filmek készültek. „Borzasztóan tetszett Bollók Csaba filmje, témájában, feldolgozásában, színészvezetésében, operatőri megoldásaiban. Más véglet, de szintén nagyon tetszett Maár Gyula filmje is elemeltségével, nagyon egyszerű, de gyönyörű kameramunkájával.”

Mikor arról kérdezzük Dettrét, a következő Szemlén már ott lesz-e filmje, az utolsó pillanatban visszavont Romazsaru, határozottan kijelenti: „Romazsaru-ként biztosan nem, mert nem ez lesz a címe. Jelenleg a producerrel vezekszünk a filmen, sajnos a Magyarországon egyébként többször előforduló, rosszul rendezett rendező-producer viszony újabb példájáról van szó.”

Dettre egyértelművé teszi: nem szeretné, ha fél órával rövidebb lenne a film, mint ahogy azt sem tartja szerencsésnek, hogy a producer beleszóljon a filmhez köthető művészi kérdésekbe. „Ő egy kommerszebb filmben gondolkodik, én viszont nem akarok kommersz filmet csinálni. Én egy szűkebb réteghez beszélek, nekik szeretnék megjeleníteni valamit. A film címe egyébként Hangyaégetés lesz, ami sokkal drámaibb, nem lehet könnyen beazonosítani, hogy mit jelenthet, de nem a szórakoztatás a legfőbb célom.”