Legyünk rajta túl gyorsan: nincs magyar film a budapesti filmes népszerűségi lista első 20 helyezettje között, jóllehet a sereghajtó, borzalmas magyar címmel megáldott Erőszakik 398 nézőt mondhat a magáénak (összesen 17 545-öt).

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok kizárólag a lőrincesedés előtti (és háborúvá hömpölygő) dinnyehelyzettel, lángosfelhozatallal, palacsintaválasztékkal lennének elfoglalva, a heti össznézőszám egész szép lett ebben a mai letöltős-dévédés-diafilmes világban: 112 897 polgártárs ült be mozgóképfogyasztási céllal műintézménybe, igaz, ebből 104 395 (több mint 90%) az első 10 helyezettre volt kíváncsi. Ahol már nem tréfálnak - az akció-animáció-vígjáték-romantika felsőházba nehéz befurakodni más műfajoknak, megközelítéseknek.

I want to believe - Lenin mint fénykép szobám falán

A 10. helyen rögtön illusztris vendég ül, a 165 834 nézővel eddigi legsikeresebb idei filmünk, a kristálykoponyás régészprofesszor pikareszk kalandjai 10 hét után is 1970 néző döntött a nosztalgiázás mellett. Az első 10-ben egyébként 4 százerzen felül teljesített film van, a Szex és New York is 141 000-en felül jár már, és ha már a szélesvásznú, multiplex tévénézésneél tartunk, az X-akták legújabb filmváltozata , Chris Carterék erőltetése 13 124 nézővel, 3 helyezéssel nyitott: biztos a produceri álmokat is jelzi a "hinni akarok" címbéli kitétel, amely amúgy az egykor kultikus, de kissé túlhaladott sorozat egyik legfrappánsabb önreflexiós motívuma (Lenin mint fénykép szobám falán, azaz rep. csész. alj. plakát I want to believe felirattal Mulder irodájában). Visszatérni persze nem csak 10 év után lehet, de erről később.

WALL-E , a szerelmes ökorobot is megidézi a múltat, Hello, Dolly, 2001 Űrodesszeia mellett főhősünk alakja az 1986-os Rövidzárlat robot hősének alakját és pozícióját is mintául veszi, vagyis az emberi természetről beszél (a felvilágosodás vademberei mintáját követő) mechanoid ártatlan-tapasztalatlan szemszögéből. Az általános nyári rózsaszín napszemüveges világlátásból némileg kilógó WALL-E második lett 26 556 nézővel - Pixaréktól ez nem mondható nagy sikernek.

Szerelmes ökorobot, szemétre vele

Annál inkább egy jól kipróbált drámai alapanyagból gyúrt mese, melynek nincs túl sok füle und farka, s a poptörténelem egyik legellentmondásosabb zenei terméséből készült dalok alkotják szövedékét - hát persze hogy a Mamma Mia!. Mindez azonban nem zavarja az alkotást, hogy 11 nap alatt több nézőt szerezzen, mint az Indiana Jones..., vagy a Szex és New York, ami nem rossz teljesítmény. A Meryl Streep vezetésével rohamra induló ötvenesek szingli hordái között ott találhatjuk (sajnos hallható állapotban is) Pierce Brosnant is, aki a forgatáskor végre megkérdezhette Björnt (vagy Bennyt?), miről is szól a Waterloo című ABBA-dal. "Hát semmiről" - hangzott a válasz, amivel, eszmei mondanivaló gyanánt, tovább jó nyári mozizást kívánva el is búcsúzunk hű olvasóinktól.

(Forrás: odeon.hu )