Egy tánciskolai remake, illetve egy török művészfilm tartotta a Poligamy menyasszonyi sleppjét, ám a nagy vörös szőnyeges bevonulás inkább tipegés lett. A Skyfilm Csak szex...-verziója 31 kópiával indult az ország meghódítására, ami sikerült is neki, 28 077 nézője kétségkívül már rég volt egy elsőfilmes magyar rendező alkotásának a nyitó hétvégén. De azért ez távol van a Valami Amerika 2.ötvenezer feletti nyitásától (amihez az első három hét után még hetvenezren csatlakoztak).

A két darab nyilván nem indult ugyanolyan esélyekkel és elvárásokkal, de még így is egy 40 ezer körüli nyitásra mondhatnánk, hogy a film elérte, megszólította, mozgósította közönségét. Most az a kérdés, a következő hetekben hogyan fog szerepelni a Poligamy, a karácsony valószínűleg megdobja a nézettséget, bár nagy lesz a tülekedés, két romantikus film, egy családi és egy animációs mozi is ugrásra készen áll a karácsonyfa árnyékában. Mindenesetre szurkoljunk Orosz Dénes filmjének, elvégre a nagy magyar kasszasikereknek köszönhető, hogy a nagyközönség még nem felejtette el teljesen a honi filmeket.

Csányi csábosan néz, a Poligamy első, kérdés a további szereplése

Szóljunk a rend kedvéért a többiekről is: A tejesemberről nincsenek adatok, de ha lennének, sem valószínűsíthető, hogy az országos listát veszélyeztetnék. A Fel! a jövő héten valószínűleg átlépi a 200 ezres látógatószámot, egyelőre tizedik a listán, a 2012 viszont megugrotta a szintet, 207 936 nézőnél tart. A Fame - Hírnév a 7. helyen nyitott 6,8 milliós nyitással, 5 943 nézővel - nem túl nagy eredmény. Luc Besson legújabb próbálkozása, az Arthur: Maltazár bosszúja a már hat hete bemutatott Karácsonyi ének 3D mögé szorult a bevételt tekintve, holott 2000-re többen látták, mégis 800 000-rel kevesebbet fialt, na hát ennyivel jövedelmezőbb a 3D-mozi.

Pályafutása során először, három hét után szorult le a dobogó második fokára az Alkonyat - Újhold, így is kerek számot ünnepelhet, 250 334 nézője volt eddig (ezzel az éves lista minimum 8. helyét érte el a film, négy hét alatt, és még hátravan két hét).

Amerikából jelentik, hogy a múlt héten bemutatott Armored nem kezdett felívelésbe, sőt, 46%-ot esett vissza a jegybevétele, azaz 11,7 millió dolláránál tart, ezzel pedig még nem hozta vissza a 20 milliós árát sem - úgy tűnik még várni kell Antal Nimród nagy áttörésére. Sebaj, majd a Predators! Amúgy a tengerentúlon az itthon csak karácsonykor bemutatandó A hercegnő és a béka vitte el a pálmát nem kifejezetten nagy, 25 millió dolláros bevétellel - nem premierfilmként.

Azok között az Invictus szerepelt a legjobban, Clint Eastwood legújabb filmjében Matt Damon és Morgan Freeman játssza a főszerepet, utóbbi mint Nelson Mandela kéri fel előbbit, az amerikaifutball-játékost, készítse fel a dél-afrikai válogatottat a rögbi-világbajnokságra, hogy egy  győzelemmmel egységesítse az országot. Az igaz történeten alapuló film a 9,1 milliós bevételt hozott, és ez csalódás, igaz, a The Blind Side című film is hasonló sporttémát dolgoz fel egy utcagyerek amerikaifutball-játékossá emelkedéséről - és már átlépte a 150 milliós bevételi határt is (vagyis úgy tűnik az Invictus bemutatása túl közel volt esett a The Blind Side-éhoz).

(forrás box office mojo, országos forgalmazói adatok)