Brando meghallgatása látható A vágy villamosa (Brando’s A Streetcar Named Desire) DVD extrái között, amely májusban jelenik meg Amerikában a Warner gondozásában. Hozzánk a hónap végén érkezik meg, a kiadó tervei szerint. A próba 1947-ben történt, amikor Brando 23 éves volt, és éppen Stanley Kowalskiként volt látható a Tennessee Williams művéből készült Broadway-feldolgozásában. A felvételen az a jelenet látható, amikor Brando éppen szülei ellen fordul.

Sokan úgy gondolják, hogy a fiatal titán elutasította a szerepet, mert nem akart egy hét évre szóló szerződést aláírni a stúdióval. Végül debütálására a filmvásznon 1950-ben került sor, amikor a Férfisors-ban alakított egy lebénult katonát.

Végül James Dean lett a haragos lázadó
A Haragban a világgal végül 1955-ben Nicholas Ray, rendezésében, az akkor 23 éves James Deannel készült el. A film azóta is a lázadó fiatalság egyik kultmozija.

Darwin Potter, a Brando Unzipped könyv szerzője le volt nyűgözve a felfedezéstől, és a következőket nyilatkozta a Times-nak. „A próbafelvétel azt örökíti meg, hogy a hatalmas filmsztárok milyen szörnyen jók tudnak lenni. A felvétel valósággal megbabonázott, mindent megtettem volna, hogy megszerezzem őt. Valamiféle vonzása árad belőle, és Brando ekkor áll fizikai és színészi képességei csúcsán.”

Montgomery Clift mellett Brando és Dean voltak a method act-iskola úttörői, akik új energiákkal töltötték fel az 1940-50-es évek amerikai moziját. Dean rövid karriert futott be, mindössze három filmet készített, mielőtt végzetes autóbalesetet szenvedett 1955 szeptemberében. Brando viszont tovább száguldott az Oscar-díj felé, amelyet 1954-ben a Rakparton-ban nyújtott alakításával nyert meg először, majd 1972-ben duplázott a Keresztapá-val. Marlon Brando 2004 júliusában hunyt el, nyolcvan éves volt.