A járványhelyzetre való tekintettel idén online rendezték meg Latin-Amerika népszerű fantasztikus filmfesztiválját Porto Alegrében. A napokban véget ért 16. Fantaspoa legjobb film díját Bodzsár Márk filmje nyerte el. 

A Drakulics elvtársat a nemzetközi közönség India A-kategóriás filmfesztiválján Goában láthatta először tavaly novemberben, azóta a film számos fesztiválmeghívást kapott világszerte. A 70-es évekbeli Magyarországra látogató vámpír és a nyomába eredő titkosszolgálati ügynökök vérbő története a hazai mozikban a legnézettebb magyar filmek egyike volt 2019-ben. 

Viccet csinál a Kádár-korszakból a magyar vámpír

Bodzsárék nem csupán a meghökkentésre játszanak rá, Nagy Zsolt nehezen kiismerhető karaktere katalizátorává válik a film rendszerkritikájának. Humoros jelenetek egész sora teszi nevetségessé a Kádár-kort, vagy legalábbis rámutat annak kisstílűségére. Idealista gondolat fogalmazódik a filmben: egyetlen messziről jött figura képes megingatni egy diktatórikus rendszert.

A film forgatókönyvét Bodzsár Márk írta Jakab Juli és Tasnádi István közreműködésével. Az operatőr Reich Dániel volt, a látványtervező Ágh Márton, a jelmeztervező Füzes Eszter, a vágó Kovács Zoltán, a zeneszerző Keresztes Gábor, a producerek Pék Csaba és Tőzsér Attila. 

Bővebben a díjról a Fantaspoa filmfesztivál oldalán lehet olvasni.

Forrás: NFI