Két éve szeptember 1-én csecsen fegyveresek túszul ejtették egy orosz iskola ünnepségén résztvevő szülőket és kisiskolásokat. Az orosz hatóságok félresikerült beavatkozásának köszönhetően a mentőakció több mint háromszáz túsz, zömében kisgyermek halálával végződött.

Mint korábban hírt adtunk róla az Universal stúdió a projectet az Esquire magazin egyik, a krízisről készült cikke alapján készül leforgatni a Da Vinci-kódot is jegyző Brian Grazer producer segítségével. A jogokat már meg is vásárolták a kiadványtól.

A másik filmes csapat, a brit Firefly Films szerényebb anyagi keretből gazdálkodhat - 15 millió fontos költségvetéssel kalkulálnak -, mint amennyit egy nagy hollywoodi stúdió egy átlagos A-kategóriás mozira költ. A britek most úgy tervezik, hogy 2009-re szeretnének elkészülni a saját verziójukkal, amely elsősorban nem a véres szeptember eleji napokra, hanem a hozzá kapcsolódó történetekre fókuszál. „Lényegében a film olyan emberekről van szó, akik sorsát megváltoztatták az események – nyilatkozta a brit terv producere, Matthew Hobbs – Tanárok, családok, szülők mellett azok is ide tartoznak, akik részt vettek a terrortámadásban. A mi filmünk egy közösséget mutat be, amely az események hatására szétesik.”

Beszlán: orosz "szeptember 11."

A cikk Paul Greengrass Tribeca fesztiválon nemrég bemutatott filmjére, a United 93-ra hivatkozik, annak kapcsán, hogy korai-e a két évvel korábbi véres tússzabadításról filmet forgatni. Hobbst bevallása szerint hasonló kétségek gyötörték. „Leginkább mi hezitáltunk a terv bejelentésével, de ha a sajtó és a közönség látja a filmet, értékelni fogja az érzékenységet, amellyel közelítünk a történtekhez, amit nem szabad elfelejtenünk.”