A 90 éves Makk Károly újra Cannes-ba érkezik a napokban, személyesen vesz részt a Szerelem restaurált változatának vetítésén. A Cannes Classics-ba meghívott film világpremiere 45 évvel ezelőtt itt Cannes-ban volt, ahol azonnal robbant, elnyerte a zsűri díját (Prix du Jury) és világhíressé tette „a legszebb és legigazabb magyar filmek egyikét” (Bikácsy Gergely).

Törőcsik Mari, Makk Károly, Darvas Lili, 1971. Cannes (fotó: MTI/AP)

Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmje a Francia Filmkritikusok Szövetsége által létrehozott, új tehetségek felfedezésére irányított, Kritikusok Hete programjában debütál. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal, a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával.

A trailer alapján egészen érzéki alkotásra számítunk, akárcsak Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmjében, amely a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban versenyez. A finom szexuális töltetű film voyeurizmustól áthatott atmoszférájában a főhős és egy macska perverz játékát figyelhetjük. A nyalintás neszét a magyar filmkritikusok (a Filmhu stábja is) a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecy-ban is a versenyprogramban szerepel.

Thierry Frémaux művészeti igazgató szerint "idén soksztáros fesztivál lesz" Cannes-ban, efelől semmi kétségünk sincs, hiszen olyan nevek érkeznek a Croisette-re, mint például Woody Allen, Steven Spielberg, George Clooney, Julia Roberts, Jodie Foster, Kristen Stewart, Shia LaBeouf, Marion Cotillard és még hosszan sorolhatnánk. Nagy visszatérőnek számít Jim Jarmusch, Luc és Jean-Pierre Dardenne, Ken Loach, Pedro Almodóvar, és Cristian Mungiu is.

Sean Penn rendezőként tér vissza a versenybe, Charlize Theron, Javier Bardem és Adele Exarchopoulos főszereplésével készült filmjével a The Last Face című szerelmi történettel. Az afrikai humanitárius kérdésekről szóló filmről nem sokat lehet tudni, trailere sincs még, a történet szerint az egyik segélyszervezetben dolgozó főhősök egymásba szeretnek a háború sújtotta Libériában.

Javier Bardem és Charlize Theron a The Last Face című filmben

Jim Jarmusch két filmjével is jelen lesz Cannesban idén. Versenyen kívül vetítik az Iggy Popról és a The Stooges-ról szóló Gimme Danger című dokumentumfilmjét, amelyen ott lesz nagy kedvencünk, Iggy is. Másik filmje a versenyprogramot színesíti: a Paterson főszereplője Adam Driver, aki egy, a költészettel kacsingató buszsofőrt játszik. A vimeon látható filmrészletek alapján Jarmusch ebben a filmjében visszatér a Broken Flowers és a Kávé és cigaretta ellenállhatatlan világához.

Pedro Almodóvar Julieta című filmjét már vetítik Spanyolországban, ettől még óriási várakozás előzi meg Cannes-ban is. A Nobel-díjas kanadai írónő, Alice Munro három novellájából készült történet főszereplői ismét erős nőalakok, Almodovar új felfedezettje Adriana Ugarte. A rendező a helyszínt Vancouver-ből Madridba helyezte és a thriller-szerű történetet a saját narratívájába építette be. Nagyon várjuk már az itthoni premiert is.

Cannes egyik nagy kedvence, a 27 éves kanadai Xavier Dolan másodszor versenyezhet az Arany Pálmáért. Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmjét olyan francia sztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye és Léa Seydoux. Jean-Luc Lagarce színdarabja inspirálta a történetet, melynek főszereplője egy író, aki visszatér családjához, hogy bejelentse közelgő halálát – de otthon harag, érzéketlenség, magány, és családi viszályok fogadják.

Marion Cotillard a Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmben

2010-ben az Akvárium című filmjével Cannes-ban zsűri nagydíját nyert Andrea Arnold is visszatér a versenyprogramba. Az angol író-rendező első amerikai filmjében, az American Honey-ban újra egy tizenéves lányt választ főszereplőnek, a féktelen kamasznak mintha nem lenne veszteni valója, egyik helyről a másikra csapódik, miközben végigutazza és végig bulizza az amerikai közép-nyugatot. Az Akvárium és az Üvöltő szelek feldolgozása után kíváncsian várjuk a Sasha Lane és Shia LaBeouf főszereplésével készült filmet.

Sasha Lane az American Honey című filmben

A hivatalos versenyprogram bejelentése után, rendhagyó módon még egy film bekerült a programba. Asghar Farhadi Oscar-díjas iráni rendező The Salesman című alkotásával 21-re bővült az Arany Pálmáért versengő alkotások száma. Asghar Farhadi szintén visszatérő vendégnek számít, a Nader és Simin - Egy elválás története című Oscar-díjas film rendezője másodszor kapott meghívást a cannes-i versenybe. 2013-ban A múlt című, Franciaországban forgatott filmjével versenyzett, amelynek főszereplője, Bérénice Béjo francia színésznő elnyerte a legjobb női alakítás díját. A The Salesman egy színészpár szétesésének a története, miközben Arthur Miller Az ügynök halála című darabját próbálják. A film főszerepeit Sahab Hoseini et Taraneh Alidusti alakítja.


Taraneh Alidusti a The Salesman című filmben

Végül a kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne visszatérésére hívjuk fel a figyelmet. A La Fille inconnue (Az ismeretlen lány) című film főszereplője a Cesar-díjas francia Adele Haenel, a történetről alig tudtunk kideríteni valamit, elérhető trailer sincs még. Annyit tudunk, hogy Adele Haenel alakítja Jennyt, egy bűntudattól szenvedő orvost, aki nem segített egy fiatal lánynak. Amikor pár nap múlva meghal a lány az orvosnő útra kel, hogy megtudja ki is volt az valójában… Az biztos, hogy a Sundance már most megszerezte a film amerikai jogait.

Adele Haenel a La Fille inconnue (Az ismeretlen lány) című filmben