1990-es alapítása óta most először rendezik meg a régióban, nevezetesen Magyarországon a Cartoon Forum-ot, az Európai Unió MEDIA Programja által támogatott egyik legjelentősebb eseményt – adta hírül a Magyar Filmunió. Az európai animációs filmszektor elsőrangú rendezvénye, melyre több mint 700 külföldi szakmabeli érkezik, szeptember 14-én Magyar Cartoon Forum címmel kezdődik Sopronban. A rendezvény célja az európai animációs filmsorozatok koprodukciójának, forgalmazásának és gyártásának elősegítése. A Cartoon Forum az elmúlt 20 évben több mint 430 animációs sorozatot segített hozzá a pénzügyi támogatáshoz több mint 1,5 milliárd euró értékben. Sopronban 63 filmtervet mutatnak be az alkotók és producerek Európa vezető filmfinanszírozóinak, televízióinak és terjesztőinek. Évről-évre a Cartoon Forum keretében adják át a Cartoon d’Or díjat Európa legjobb animációjának. A rangos nemzetközi fesztiválokon díjazott filmek közül háromtagú zsűri dönt a díj sorsáról, amelynek magyar tagja M. Tóth Géza.

 

cartoon_forum_500



Magyar koprodukció sikere Velencében

A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával a budapesti Mythberg Films koprodukciójában készült  Essential Killing - Az ölés esszenciája című filmet díjazta a szombat este véget ért velencei filmfesztivál – tudatta a Magyar Filmunió. A Quentin Tarantino által elnökölt velencei zsűri különdíját, valamint a főszereplő Vincent Gallo a legjobb színész trófeáját is elnyerte a lengyel-norvég-magyar-ír koprodukcióban készült politikai thriller, Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező legutóbbi rendezése. A 2009-ben Izraelben, Lengyelországban és Norvégiában forgatott Essential Killing című koprodukciós film vezető vágója Lemhényi Réka, fodrásza Németh Gabriella volt, az utómunkára Magyarországon került sor hazai szakemberek közreműködésével. A film magyar koproducere Berger József. (hmdb adatlap)

essential_killing_500



Sofia Coppola filmje kapta az Arany Oroszlánt Velencében

Sofia Coppola amerikai rendezőnő Somewhere (Valahol) című filmjének ítélte szombaton a Quentin Tarantino vezette zsűri a velencei filmfesztivál legjobb filmnek járó Arany Oroszlán díját – olvasható az MTI oldalán. A legjobb rendező a spanyol-francia koprodukcióban készült Balada triste de trompeta (A szomorú ballada trombitára) című alkotás direktora, Álex de la Iglesia lett, így ő kapta az Ezüst Oroszlánt. A férfi főszereplő kategóriában Vincent Gallo, a magyar részvétellel létrejött Essential Killing című lengyel film színésze diadalmaskodott. Gallo az életéért küzdő afgán szökevényt játszik a párbeszédek nélküli filmben. A színésznők között Ariane Labed, az Attenberg címet viselő görög film főszereplője kapta a Coppa Volpit (Volpi Kupát) a zsűri ítélete szerint.