A Cinemira fontosnak tartja a magyar gyerek- és ifjúsági film műfaj újjáéledését, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket. Másodszorra rendezik meg a Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot, amelyen a legfrissebb, fiataloknak szóló film- és sorozattervek versengenek egymással a legjobbnak járó Aranymókus-díjért. Újítás, hogy ebben az évben először a 19 év alatti fiatalok saját filmterveikkel szállnak be a versenybe a Junior Pitch Forum keretében.

A Junior Pitch Forum célja, hogy ne csak felnőttek, hanem kamaszok által hozott ötletekre alapuló forgatókönyvek szülessenek, hiszen így a korosztályt valóban érdeklő témák lehetnek a fiataloknak szóló filmek és sorozatok alapjai. A Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Cinemira csapata a Junior Script Lab keretében kamasz résztvevők ötleteit fejlesztette filmes szakemberek segítségével a nyár során. A 8 legjobb forgatókönyv fiatal alkotói most a Junior Pitch Fórum keretében mutatják be terveiket a filmes szakmának és a zsűrinek. A Junior Pitch Forum szakmai zsűrijében Szabó Simon színész-rendező, Visky Ábel rendező, Sümeghy Claudia producer, valamint Goldberg Emília, a tavalyi Cinemira Pitch Forum közönségdíjas forgatókönyvírója ülnek. A legjobb filmtervről pedig kamaszokból álló zsűri dönt.

A fórum második felében hazai forgatókönyvírók és kreatív gondolkodók kapnak lehetőséget a fiatal közönséget célzó film -és sorozatterveik bemutatására. Idén a szervezők várakozásait is felülmúlóan közel 100 filmterv érkezett, amelyből 9 döntős adhatja elő a ötletét a fórumon.

A pitchfórum felnőtt versenyzőinek terveit rangos szakmai zsűri értékeli: Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet Forgatókönyv Fejlesztési Igazgatója, Ternovszky Béla animációs filmrendező, a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja, Lafka Dávid, a Digic Pictures development producere, valamint Petrányi Viktória, a Proton Cinema producere. A legjobb filmtervről itt is gyerekzsűri dönt. A közönség szintén szavazhat kedvenc projektjére amely Aranymókus-díjat nyer. Külön díjat ad át a Digic Pictures a leginnovatívabb filmterv részére.

A Cinemira szakmai napjának időpontja 2021. október 8., helyszíne az Akvárium Klub. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet.

Forrás: Cinemira