Cristian Mungiu az ezredforduló után jelentkező román filmes újhullám egyik kiemelkedő alakja. Munkái a magyar mozirajongók körében is kedveltek, elsősorban bátor problémafelvetésük miatt. Történetei a romániai, kelet-európai valóság kibeszéletlen, feldolgozatlan problémáit hozzák felszínre, szinte a tényújságírás közvetlenségével. Az ötvenöt éves rendező a pályáját újságíróként kezdte, és sohasem tagadta, hogy látásmódja, témaválasztása, történetmesélése sokat megőrzött az újságírói gondolkodásból, forgatókönyvei pedig kifejezetten táplálkoznak a médiában felbukkanó hírekből. A válogatásban két filmjének is, a Dombokon túl és az R.M.N. című filmnek is megtörtént eset volt az alapja.

A retrospektív válogatás február 9-én, csütörtökön Mungiu első nagy sikerével, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmmel kezdődik, amely 2007-ben három díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Pálmát, majd az év legjobb európai filmjének és legjobb európai rendezőjének járó Európai Filmdíjat is megkapta. A tragikus történet a kommunizmus utolsó éveiben játszódik, amikor még törvény tiltotta az abortuszt. Főszereplője két egyetemista lány, Otilia és Găbița. Egyikük váratlanul teherbe esik, a másik megpróbál segíteni. Az egyetlen lehetséges megoldás egy orvos, aki feketén vállalná a műtétet. A helyzet mindannyiuk számára kegyetlen és megalázó, amilyen maga a rendszer. A film nemcsak Mungiu pályáját emelte a magasba, hanem az orvost alakító Vlad Ivanovét is, aki máig a román film egyik legnagyobb sztárja – a budapesti közönség a 13. Román Filmhét vendégeként találkozhatott vele 2018-ban.

Érettségi

Másnap, február 10-én, pénteken premier előtt láthatjuk Mungiu idei cannes-i versenyfilmjét, az R.M.N.-t. A film igaz történet alapján készült: az erdélyi Gyergyóditróban tiltakozást váltott ki, hogy egy helyi pékségben két Srí Lanka-i állampolgárt alkalmaztak. Ez ihlette a filmet, amely szintén egy kis erdélyi faluban játszódik, többnemzetiségű közegben. Az R.M.N. többnyelvű alkotás: románul, magyarul, németül, angolul és franciául is beszélnek benne, szereplői között pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának magyar színészei is megjelennek. A rendezővel, valamint két szereplővel - a női főszerepet alakító, magyar származású Judith Statéval (akit Cristi Puiu Sieranevadájából is ismerhet a magyar közönség), valamint a pékség vezetőjét megformáló Moldován Orsolyával egyébként a retrospektív előestéjén, február 8-án, a Puskin moziban találkozhat a közönség.

A február 11-én bemutatásra kerülő Dombokon túl 2012-ben ugyancsak több fontos díjat nyert a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, megkapta a legjobb forgatókönyvért járó elismerést (a forgatókönyvet maga Mungiu írta Niculescu Bran valós esetet feldolgozó regénye alapján), továbbá a filmben nyújtott alakításáért a két főszereplő, Cristina Flutur és Cosmina Stratan megosztva elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. A történet egy ortodox apácakolostorban játszódik és két, egymáshoz szorosan kötődő, egykori árvaházi lány körül forog: egyikük látszólag megtalálta nyugalmát a kolostori életben és a hitben, másikuk azonban, aki nemrég tért haza külföldről, a barátságukban, szerelmükben szeretné újra megtalálni a boldogságot, egyre reménytelenebbül.

Dombokon túl

A sorozat záródarabja február 12-én a 2016-ban készült Érettségei lesz, amely szintén fesztiváldíjak sorát szerezte, Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták érte Mungiut. A film egy apa története, aki a legjobbat szeretné a gyerekének, de ezt a becsület rögös útján járva olykor szinte lehetetlen elérni. Romeo sikeres orvos, akinek legfőbb vágya, hogy lánya külföldön tanulhasson tovább. Eliza (Maria Drăguș) meg is kapja a külföldi ösztöndíjat, már csak le kell érettségiznie. Az írásbelik előtti napon azonban megtámadják, így részvétele a vizsgán kétségessé válik. Romeónak – a zseniális Adrian Titieni alakításában, aki a 11. Román Filmhétre maga kísérte el Budapestre az Érettségit – döntenie kell, mi a fontosabb számára: a szabályok vagy a lánya érvényesülése, amelynek érdekében megmozgatja kapcsolatait.

A retrospektív sorozat filmjeit eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. Jegyeket itt lehet vásárolni. 

A program a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet együttműködésével valósul meg.

Keményen arcul csap Erdély gyászos valósága

Cristian Mungiu legújabb, valós eseményeken alapuló filmje, az R.M.N., egészen Cannes-ig repítette Erdély hírét, hogy aztán olyan görbe tükröt mutasson, melybe elszörnyedve néz bele az ember. Vajon tényleg rossz emberek a Srí Lanka-i pékeket elüldözni kívánó falusiak? A magyarok, románok és szászok története a közmédia káros hatásaira és egy globális problémára, a kizsákmányolás különböző szintjeire is rámutat.

Forrás: Uránia / Címlapkép: 4 hónap, 3 hét, 2 nap