Ed Harris
Megtört boldogság

Az új Cronenberg-mozi egy klasszikus bosszú-történetet mesél el. Tom Stall (Viggo Mortensen) csendes és boldog életet él ügyvéd feleségével, Edie-vel (Maria Bello) és két gyermekével az indianai Millbrookban. Ám egy este véget ér a vidéki idill, Tom a saját maga vezette kávézóban megakadályoz egy fegyveres rablótámadást. Két gyanús alak lép a helységbe, amikor pedig előkerül az egyik támadó fegyvere, Tom akcióba lép, és lelövi a két keresett bűnözőt, így megmenti az éppen ott lévő vendégeket is. A „büfés” élete egyetlen éjszaka alatt megváltozik, hősként ünneplik, sőt nemcsak helyi, hanem országos híresség válik belőle. Így a körülötte támadt médiacirkusz arra készteti, hogy a nyilvánosság elé lépjen. Tomnak kényelmetlen a nagy felhajtás, és próbál visszatalálni korábbi nyugodt életéhez. Azonban egy titokzatos és egyben félelmetes férfi (Ed Harris) érkezik a városba, aki meg van győződve arról, hogy Tom valami súlyos bűnt követett el a múltban. Miközben a családtagok igyekeznek a téves személyazonosítást cáfolni, valamint megbirkózni az életük során bekövetkezett változásokkal, még az egymás közötti konfliktusaikkal is szembe kell nézniük.

Az Erőszakos múltat levetítették a legnagyobb filmes seregszemléken, többek között Cannes-ban, vagy legutóbb Torontóban a Viacom gálán. Díjat eddig nem kapott Cronenberg mozija, bár versenyben volt az Arany Pálmáért – azt végül Jim Jarmusch nyerte el a Hervadó virágokkal.

A filmhu cannes-i tudósítója szerint az Erőszakos múlt korántsem tökéletes. Ugyanakkor a film bizonyos részei nagyon is hatásosak: „Cronenberg kínos pontossággal és némi iróniával megrajzolta a tökéletes hollywoodi idillt, kitartotta, amíg csak bírta, majd egy rövid, két-három perces, gyönyörű jelenetben beindította a gépezetet, ami tönkre fogja tenni a kisvárosi harmóniát. (…) A film legnagyobb erénye, hogy tudatában van, ez a folyamat nem megfordítható.” Ám Cronenberg eddig legpopulárisabbnak tartott munkájának megvannak a maga gyengéi: ”A részletmegfigyelések viszont helyenként pontatlanok vagy semmitmondóak: thrillerhez túl sok van belőlük, drámához túl kevés.” Az erőszakos filmek dominanciájával jellemzett idei cannes-i mustrán Allan Hunter, a Screen International vezető kritikusa szerint sem voltak igazi remekművek – igaz, akkor még nem láthatta Jarmusch filmjét.

A biohorror kitalálójának titulált David Cronenberg legutóbb a kritika által lehúzott Pókkal jelentkezett, és megtörténhet, hogy jelen filmjével sem sikerül elnyernie a kritikusok elismerését. Mindenesetre a nevéhez fűződnek olyan meghatározó filmek, mint A légy, az eXistenZ vagy az 1996-ban Cannes-ban a zsűri Speciális Díját elnyerő Karambol.

A kult-rendező legújabb munkája, a London Fields lesz, amelyben Martin Amis regényét viszi filmre. Az IMDb adatai szerint a London Fields 2006-ra várható. A misztikus thrillerben egy szuperszexi médium érzi, valaki az életére tör. A gyötrő sejtés hatására rendszeresen ellátogat egy londoni bárba, ahol két férfiba botlik bele, valamelyikük valószínűleg meg akarja őt ölni. Cronenberg azt nyilatkozta legutóbb, az Erőszakos múlt promotálása alkalmával, hogy a film független alkotásként készül el, így még eltart egy darabig a szükséges pénz megszerzése.

Az Erőszakos múlt magyarországi bemutatója idén november végén várható.