A Csajkovszkij felesége Pjotr Iljics Csajkovszij életének egy legendákkal övezett mozzanatáról szól, amikor a zeneszerző váratlanul házasságra lép egy fiatal rajongójával, Antonyina Miljukovával. Ám amikor a világhírű zeneszerző rájön, hogy a frigy nem működik, elhagyja a nőt és minden kapcsolatot megszakít vele. A fiatal asszonyt mindez a kétségbeesésbe, majd az őrületbe kergeti.

Kirill Szerebrennyikov disszidens orosz rendező legújabb filmje a világhírű zeneszerző korábban ismeretlen oldalát mutatja meg Antonyina szűrőjén keresztül. Aljona Mihailova elmélyült alakítása, Vlagyiszlav Opeljanc operatőr légies kameramozgásokkal tarkított hosszú beállításai és a stílusos látványtervezés a címszereplő elméjének labirintusában vezetik a nézőt.

 

"A nő szerelme és őrülete között elmosódik a határvonal, Alena Mikhailova lenyűgöző alakítása Arany Pálmáért kiált. Ártatlan arcú, szelíd teremtés, aki az események sodrásában egyre keservesebb módokon próbálja meg hozzákötni magát a férjéhez. Serebrennikov rémálom és valóság között lebegve tartja fent a feszültséget, a film legszebb jelenetsorában a nőt körülvevő káosz egy hosszú snittes táncelőadásban teljesedik ki" - írtuk a filmről a cannes-i bemutató alkalmával. 

A hazai nézőknek egyszer, december 11-én 19.30-kor nyílik alkalma nagyvásznon, magyar felirattal megtekinteni ezt a különleges művet az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Az előadásra jegyek már válthatók a mozi pénztárában és online itt

Forrás: Magyarhangya