Kilenc közép-kelet-európai sorozatterv vett részt idén a MIDPOINT TV Launch hét hónapon át tartó fejlesztési kurzusán. A program az észtországi 25. Tallinn Black Nights Filmfesztivál szakmai szekciójában megrendezett pitchfórummal fejeződött be.

A pitchfórum fődíját, a cseh HBO által felajánlott, 5000 dolláros jutalommal járó HBO Europe Award-ot Csicskár Dávid rendező-forgatókönyvíró és Zachar Balázs producer vehette át az Elephant című tervért. A sorozat főszereplője egy Anna nevű, látszólag tökéletes háziasszony, aki titokban alkoholizmussal küzd, és egy nap autóbalesetet okoz, amelyben majdnem odavesznek szerettei.

"Itthon kevés lehetőséget látok fiatal rendezőként, íróként még azért el lehet helyezkedni ilyen-olyan produkcióknál. De nehéz finanszírozást találni egy ilyen kissé provokatív, tabukat döntögető témájú alkotáshoz, hiszen a tervem egy alkoholista anyáról szól, akinek egy ponton túl nem a családja az egyetlen boldogsága, hanem elkezd kicsit saját magával is foglalkozni. Ráadásul nem is kifejezetten dráma, hanem fekete humorral fűszerezett sorozat. Ezt mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi csatornák számára nehéz vonzóvá tenni. Abban bízom, hogy a siker kapcsán a magyar HBO nyit felénk" - nyilatkozta a PécsMa portálnak a rendező. 

Az HBO Europe részéről a díjat átadó Steve Matthews szerint a projekt a díjat az "érthető és élvezetes vígjátékforma keretein belül egy nagy kihívást jelentő probléma rendíthetetlen feltárásának intelligens megközelítéséért, számomra pedig a szenvedélybeteg főszereplő iránti érezhető szeretetért és ragaszkodásért kapta".

Forrás: Cineuropa / PécsMa
Címlapkép: Zachar Balázs és Csicsák Dávid a díjátadón / Fotó: Cineuropa