A fesztivált idén Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója nyitja meg a Trafó Kortárs Művészetek Házában, ahol Csuja László első dokumentumfilmjével, a Kilenc hónap háború magyar premierjével veszi kezdetét az emberi jogi filmes program.

A film egy kárpátaljai fiú felnőtté válásának története: Jani otthagyja családját, hogy az ukrán hadseregben szolgáljon. Míg édesanyja visszavárja fiát, Jani csak a függetlenségre vágyik. Csuja László első játékfilmjével, a Virágvölggyel párhuzamosan készítette el dokumentumfilmjét, amely a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját és mi is írtunk róla. A nyitóvetítést beszélgetés követi a rendezővel. 

Egy thriller minden izgalmát hozza Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje, mely az emberkereskedelem jelenségét vizsgálja egy rabszolgaként dolgozó nő történetén keresztül. A film rendezőjével a Sundance Filmfesztiválon tartott premier után beszélgettünk, erről az elképesztő történetről.

Tuza-Ritter Bernadett: Egy nő fogságban (Fotó: ELF Pictures)

Könnyű leckék címmel rendezett filmet Zurbó Dorottya egy 17 éves lányról, aki a gyermekházasság elől menekült el Szomáliából. Kafia azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít a szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának fontos eleme volt, hogy új életet kezdhessen Európában. "Szomáliából jött, és bátorságra tanít minket" - meséltük Kafia történetéről.

A Nagyi projekt szellemes és pimasz hangvételű, rendhagyó road movie, három huszonéves egyetemista és nagymamáik – egy angol kém, egy náciszimpatizáns német táncosnő és egy magyar holokauszt-túlélő – időutazása a huszadik század történelmébe. Révész Bálint rendező hét éven át forgatta a filmet, mely az eltűnőben levő generációval való párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. "Nincs benne felelősség, csak a játék van" - mondta nekünk a rendező.

Az ellenség gyermekei – Edith Eva Eger címmel rendezett Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot két alkotója dokumentumfilmet az elismert amerikai pszichológusról, aki évtizedeken át magában tartotta történetét. Aznap, amikor a szüleit meggyilkolták Auschwitzban, a koncentrációs tábor hírhedt náci orvosának, Joseph Mengelének kellett táncolnia a Kék Duna keringőre. 

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék (fotó: ELF Pictures)

Balla Dávid Ne bámuljanak már! című filmjében, egy inkluzív színházi előadás során öt nő beszél a vágyairól, a nőiségről és hogy hogyan találhatjuk meg a helyünket az életben. Megismerhetjük a különbözőségüket, hogy hogyan gondolkoznak ők más emberekről, a színészetről és, hogy mindezek mennyire függnek attól, ha valaki épnek, vagy sérültnek születik.

A te neved a budapesti Szent Egyed katolikus közösség tagjairól szól, akik rászorulókon segítenek. Domokos János filmje három hajléktalan sorsán keresztül próbálja bemutatni a szolgálatot magát, annak motivációit, nehézségeit, örömeit. Tudják, hogy ezek az emberek tele vannak ellentmondással, de hiszik, hogy ezeket az ellentmondásokat egy másik ember barátsága, szeretete képes feloldani.

A Varsói Szerződés csapatai 1968 augusztusában megszállták Csehszlovákiát. Az akkori eseményeket feldolgozó Megszállás 1968 dokumentumfilmes projekt a „baráti” hadseregek katonáit, illetve a csehszlovák megszállás idején szerzett tapasztalataikat, gondolataikat és feladataikat mutatja be kollektív-szubjektív módon. A Piros rózsa című magyar részt Dombrovszky Linda rendezte, akivel itt beszélgettünk erről a különleges együttműködésről.

Domokos János: A te neved 

Papp Gábor Zsigmond új filmjében, a Kettévált ország-ban 20 közismert magyar művész – 10 jobboldali(nak mondott) és 10 balliberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Megszólal többek között Alföldi Róbert, Eperjes Károly, Fischer Ádám, Jankovics Marcell, Kerényi Imre, Koncz Zsuzsa, Máté Gábor, Parti Nagy Lajos,  Röhrig Géza, Sára Sándor, Szőcs Géza  és Tarr Béla is.

A KARMÁK/BAGázs Chilton Flóra filmje, amely a két Pest megyei romatelepen dolgozó Bagázs munkáját mutatja be. A szervezetet ügyvédek és szociológusok alapították, hogy változást hozzanak a két közösség életébe. Megjelenésük óta a közösségek egy része hisz abban, hogy közös munkával képesek változtatni jelenlegi, reménytelennek tűnő helyzetükön.

15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Budapest: 2018. november 6-11.

Toldi, Művész, Kino Café, Blinken OSA, CEU, Trafó
Pécs, Szeged, Kecskemét: 2017. november 15-25.

A 15. Verzió Filmfesztivál nyitóeseményére jegyek korlátozott számban kaphatók.
Jegyinformáció a TRAFÓ weboldalán.

Forrás: Verzió Fesztivál / Borító: Kilenc hónap háború