A Berlinale Shorts szekcióban lesz először látható Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje, mely három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME Animáció tanszékén Entropia című tízperces rövidfilmjével, melynek forgatókönyvét is jegyzi. Az animáció a Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült, producere Fülöp József. A rendezővel hamarosan interjút olvashatsz a Filmhu oldalán.

Tóth Luca (Superbia) legújabb animációja is a fesztivál rövidfilm válogatásában versenyez. A 19 perces Lidérc úr történetében egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből? A Lidérc úr a magyar Boddah stúdió és a francia Sacrebleu koprodukciójában készült, producerei Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor és Ron Dyens. Tóth Lucával készült interjúnkat itt olvashatod el.

Lidérc úr

A 69. Berlinale felújított klasszikusokat felvonultató válogatásában az Örökbefogadás-t tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben – első női rendezőként és első magyar résztvevőként – vehette át a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Az Örökbefogadás teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programjának keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A Collegium Hungaricum Berlin február 13-án Mészáros Márta tiszteletére programot szervez, ahol levetítik a Cannes-ban díjazott Napló gyermekeimnek-et és az Ők ketten-t is. A vetítéseket követően beszélgetés lesz Mészáros Mártával, melyen Hanna Schygulla színésznő is részt vesz. Berlin után a magyar mozikban is látható lesz az Örökbefogadás.

Örökbefogadás

Tarr Béla 1994-ben készült világhírű filmjét, a felújított Sátántangó-t a közönség Berlinale Fórum programjában láthatja, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott. A Krasznahorkai László regénye alapján készült 450 perces, fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon. A Sátántangó digitális felújítását 4K felbontásban a Los Angeles-i Arbelos forgalmazó, filmrestauráló cég és a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Filmlabor készítette.

A legifjabb filmesek számára rendezett Berlinale Talents programban idén Tasnádi Zsófia látványtervező vesz részt Magyarországról. A fesztiválon a Filmhu tudósítója is részt vesz, és helyszíni beszámolókkal fog jelentkezni.

borítókép: Sátántangó