A tavaly decemberben első alkalommal megrendezett Európai Moziéjszaka sikere nyomán idén még több mozi csatlakozott a kezdeményezéshez, a tavalyi 34-gyel szemben immár 54 városban. A filmeket a helyi filmszínházak választhatták ki, hogy a programot saját közönségük érdeklődéséhez és elvárásaihoz igazíthassák. A programban több mint 40 olyan film szerepel - köztük A nyomorultak, Az igazság, a Portré a lángoló fiatal lányról és Az első áruló -, amely ebben az évben jelent meg a MEDIA program támogatásával. A vetítések után a nézőknek alkalmuk nyílik találkozni a rendezőkkel, a producerekkel és filmkritikusokkal is megvitathatják a látottakat.

Anna Sophie: Női séfek nyomában (fotó: Uránia)

A vetítéseken az Európai Bizottság képviselői is jelen lesznek, hogy részletesebb tájékoztatást nyújtsanak a MEDIA programról és annak az európai audiovizuális kultúra támogatásában betöltött szerepéről. Az Európai Bizottság Kreatív Európa programjának MEDIA alprogramja keretében, az európai filmek első számú terjesztőjeként ismert Europa Cinemas mozihálózattal közösen indított kezdeményezésnek köszönhetően évente átlagosan több mint 400 film jut el más európai országok közönségéhez.

Magyarországon a szolnoki Tisza mozi december 3-án vetíti A legfehérebb nap (Hvítur, Hvítur Dagur) című izlandi filmalkotást, valamint a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban december 6-án látható a Női séfek nyomában (The Goddesses of food) című francia-brit dokumentumfilm, a jegyeket rövid kvízjátékkal lehet nyerni itt

Forrás: MTI / Borító: A legfehérebb nap