A stáb régi bevált munkatársakból, barátokból állt össze. A páros eddigi összes filmjét Csukás Sándor fényképezte, a Tor producere Oláh Kata (Makabor Studio) volt. Eddig alkotásaikhoz hasonlóan a zenét Peter Ogi szerzi, a hangmérnök Várhegyi Rudolf, a díszletet és jelmezt pedig Dévényi Rita tervezte, ahogy a Valaki vacsorára esetében is.

BucsuWerk2 600
Stáb a gangon (fotó: Dési János)


Az alkotók beavatták a Filmhut, hogy a szereposztás az ő esetükben mindig nagyon hosszan formálódik, így a Búcsú-nál is nagyon alaposan mérlegeltek, mielőtt meghozták a végső döntést. Ez az első kisfilmjük, amelyben népes szereplőgárdát jelentetnek meg a vásznon. Látható lesz Rezes Judit, Roszik Hella, Hevér Gábor, Scherer Péter, Lukáts Andor, Záhonyi Enikő, Menszátor Héresz Attila, Kovács Krisztián, Horváth Kristóf, Felhőfi-Kiss László, Alexis Latham és még sokan mások.

BucsuWerk20 600
Dési András György és Vida Sándor fővilágosító (fotó: Dési János)

Dési András György és Móray Gábor több mint tíz éve rendeznek együtt kisfilmeket. Most a kérdéseinkre is együtt válaszoltak:

Filmhu: Mi inspirált titeket ennek a történetnek a megírására?

Dési-Móray: Úgy gondoltuk, hogy ez egy izgalmas, bonyolult történet, ráadásul két nagy női szereppel, mi pedig szerettünk volna végre olyan filmet készíteni, amiben nők az abszolút főszereplők.



Nézd meg a Valaki vacsorára előzetesét!


{extrainfo} Filmhu: Mi volt a legjobb élményetek a forgatás alatt? 

Dési-Móray: A színészek.

Filmhu: Mi volt a legrosszabb élményetek a forgatás alatt?

Dési-Móray: Hogy nagyon gyorsan telik az idő. 

BucsuWerk24 600
Házibuli (fotó: Dési János)
 

Filmhu: Kiknek ajánlanátok a Búcsú című filmeteket?

Dési-Móray: Akinek majdnem minden rövidfilmet: akik szeretik a filmeket, hajlandók figyelni, kombinálni, velünk izgulni, érezni, gondolkodni.

BucsuWerk18 600
Oláh Kata producer (fotó: Dési János)

Filmhu: Mi a kedvenc mondatotok a filmből?

Dési-Móray: Azokat a mondatokat, amelyek nem váltak a kedvenceinkké, már régen kihúztuk a forgatókönyvből.

BucsuWerk5 600
Dési András György és Móray Gábor, középen pedig Csukás Sándor operatőr (fotó: Dési János)

Filmhu: Miért rendezitek ketten a filmjeiteket? Mi az, amiben az egyik erősebb, mi az, amiben a másik?

Dési-Móray: Minden névelőt hosszan megvitatunk a szövegben, minden beállítást egyeztetünk, minden instrukciót a közös mű szellemében igyekszünk kimondani - bízunk benne, hogy így jobb filmeket készítünk, mint amilyeneket külön csinálnánk. Egyszerűen így alakult.

BucsuWerk11 600
Hevér Gábor, Rezes Judit, Scherer Péter és Nánásy Levente segédoperatőr (fotó: Dési János)

Filmhu: Mi fog meg benneteket a kisfilm műfajában?

Dési-Móray: Nekünk a kisfilm nem pótszer, amíg nagyfilmhez jutunk, hanem saját szabályokkal, saját világgal rendelkező filmes műfaj. Tele van kihívásokkal, izgalmas titkokkal, amikre mi kíváncsiak vagyunk. Ez nem jelenti azt, hogy ne várnánk egyre türelmetlenebbül, hogy nagyfilmet is csinálhassunk.

BucsuWerk26 600
Roszik Hella, Dési András György és Móray Gábor (fotó: Dési János)

Filmhu: Az előző filmeteket, a Valaki vacsorára című alkotást beválogatták a szarajevói fesztivál versenyprogramjába. Milyen élményeket szereztetek az A-kategóriás fesztiválon?

Dési-Móray: Csupa jót. Pompás érzés látni, hogy egy filmünk (és általában: a film) ilyen fontos lehet, ilyen becsben tarthatják, ilyen figyelemmel vehetik körül, és ilyen figyelmesen, értőn nézik. Jó ennek átadnia magát az embernek néhány napra, de közben vigyáznia kell, hogy be ne dőljön. Végül úgyis hazajövünk, és folytatódnak a harcos hétköznapok: hiszen a filmkészítés nehéz meló, és a filmkészítés lehetőségéhez jutni még nehezebb.