Sok tinédzser fantáziál arról, hogy influenszer lehessen, azonban a szűkebb környezetük csak keveseket támogat ebben. De mi a helyzet akkor, ha a szülők is szeretnének részesei lenni ennek az álomnak? A közösségi média olykor fullasztó kulisszái mögé pillanthatunk be az Európai Filmdíjra jelölt Csajbanda (Girl Gang) című dokumentumfilmmel, amit Csopakon, a Plul Malom kertjében vetítenek le egyszeri alkalommal a Pont Csopak programsorozat keretében. A vetítés július 22-én szombaton 20:30-kor kezdődik.

A filmvetítés előtt 17:30-tól vezetett túra keretében meg lehet nézni a festői szépségű Plul Malom épületét, majd 19 órától a Digitális dilemmák című kerekasztal-beszélgetésen Hajós András vitatja meg Markó Rebeka influenszerrel, A Pszichológus Pasi Tóth Dániellel és Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakemberrel a közösségi média kérdésének komplexitását: azt, hogy hogyan lehetünk boldogok ebben a végletekig digitalizált világban, és hogy mit tartogat számunkra a jövő. A beszélgetést Turai Barna online tartalomkészítő, a Síkidegvagyok Instagram-oldal és a Márkó és Barna síkideg podcast készítője vezeti.

A szombati beszélgetésről és filmvetítésről a Facebook eseményoldalán található további információ.

A Csajbanda című filmről

A Berlin külvárosában élő, tizennégy éves Leonie sikeres influenszer, akit a cégek – több millió követőjének köszönhetően – elhalmoznak termékekkel. Amikor Leonie szülei felismerik a lányuk online tevékenységében kecsegtető anyagi potenciált, átveszik annak menedzselését. Azt akarják, hogy Leonie-nak jobb élete legyen, mint ami nekik megadatott, de Leonie márkák által diktált életének és a tartalomgyártásra irányuló nyomásnak van egy sötét oldala is, amit az adrenalin, a hírnév és az ingyen tornacipő sem tud pótolni.

Susanne Regina Meures filmjét jelölték az Európai Filmdíj Legjobb dokumentumfilm kategóriájában, és elnyerte a Svájci Filmdíj Legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

A filmet eredeti német nyelven, magyar felirattal vetítik.

 

A július 23-i, vasárnapi Családi napon 16 órától kenyérsütés lesz a malomban: a gyerekek együtt gyúrhatják majd a tésztát, és a szemük előtt sül ki a kemencében a kenyér. 17 órától pedig Gryllus Vilmos várja a fiatal zenerajongókat. „A legtöbb dal, amit írtam, a természetről szól, erről fogok énekelni nektek is. A madarakról, bogarakról és mindenféle állatokról, az esőről meg a pocsolyáról, a kirándulásról meg a biciklizésről erdőn-mezőn. Persze az se kizárt, hogy közben még a mesebeli erdőbe is betévedünk, ahol a tigrissel, vagy akár a hétfejű sárkánnyal is találkozhatunk… Biztosan lesz a dalok közt sok régi ismerős, és tán olyan is, amit most tanul majd meg, akinek kedve támad velem énekelni” – hívja a gyerekeket a népszerű zenész. A koncert után, 18:30-tól vezetett malomtúrán vehetnek részt az érdeklődők.

A Pont Csopak kutyabarát rendezvény.

Helyszín:
8229 Csopak, Kisfaludy u. 16. (Plul Malom)

A szombati programra ITT, a vasárnapira pedig ITT vehetsz jegyet.

A Pont Csopak rendezvénysorozat további dátumai: 2023. augusztus 18–19. és 2023. szeptember 9. Az egyes hétvégék részletes programját az esemény előtt egy hónappal teszik közzé a Tixán és a Facebookon.