Január 28-án este Hans Block, Moritz Riesewieck digitális cenzúráról szóló dokumentumfilmjével, a Tisztogatókkal (The Cleaners) nyit az 5. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, azaz a BIDF. A film a digitális tisztogatás árnyékiparának rejtőzködő világába enged betekintést, ahol az internet megszabadul minden olyantól, ami nem tetszik neki.

A burokként körülvevő digitális világ nyugtalanító kérdéseit feszegeti, végigköveti, hogyan vált a közösségi média egy utópisztikus, összekapcsolt világ álmából az álhírek és a radikalizmus hálójává.

A BIDF a legfrissebb, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmeket, egyedi, különleges, Magyarországon először vetített, többségében egyszer látható, későbbi filmforgalmazásra nem kerülő alkotást, valódi történetet mutat be a filmfesztiválok kedvelőinek és az emberi sorsok, problémák, társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek. A 2019-es fesztivál tematikája "a meztelen valóság". A filmek szórakoztatnak, megérintenek, gondolkodóba ejtenek, sokrétűek, akut, akár tabutémákat is érintenek.

A művészet, a közélet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos, magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri dönt a díjakról. A zsűri tagjai közt rendezők, producerek és színészek mellett zenészek, újságírók, fesztiváligazgatók és polgárjogi aktivisták is szerepelnek. A zsűri tagja például Lackfi János József, Szász János, Gulyás Gyula, Erdős Virág, Lányi András, Pataki Ági, Reisz Gábor, Lovasi András, Bődöcs Tibor, Döbrösi Laura és Molvay Norbert is.


A fesztivál tiszteletbeli elnöke, Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a szegénység, a kirekesztés és a társadalmi
rétegződés szociológiai aspektusának jelentős kutatója. További részletek a fesztiválról, a programról és a zsűri további tagjairól a hivatalos oldalon olvashatóak.

Forrás: BIDF