"A filmszakos diákok évek óta tanulmányozzák Vilmos lenyűgöző képeit, és ez még hosszú ideig így is marad a jövőben. A művész mindig is bőkezűen bánt az idejével, folyamatosan megosztotta tapasztalatait a világ különböző pontjairól származó feltörekvő filmkészítőkkel és diákokkal. Óriási hatással volt erre a művészeti ágra, mind a saját, mind a szárnyai alatt nevelkedett alkotók munkáin keresztül" - méltatta a néhai magyar operatőrt Kees van Oostrum, az ASC elnöke.

Haskell Wexler és Zsigmond Vilmos

Az idén januárban, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az amerikai filmakadémiától az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az ASC életműdíját. A világhírű művész nevéhez fűződik továbbá A szarvasvadász című, szintén Oscar-jelölt klasszikus. Zsigmond Vilmos 1962-ben kapott amerikai állampolgárságot, idén pedig az ő nevét fogja viselni az ASC Student Heritage Award elnevezésű kitüntetése.

A tavaly decemberben, 93 éves korában meghalt Haskell Wexler a Nem félünk a farkastól (1966) és a Dicsőségre ítélve (1976) című filmek fényképezésért kapott Oscar-díjat. A '60-as, '70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert meghatározó alakja ugyancsak megkapta az ASC életműdíját. Wexler nevét fogja viselni idén a testület Student Documentary Award elnevezésű kitüntetése.

Forrás: MTI