A Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál 12 kategóriájában több mint száz filmet mutattak be a rendezvény egy hete alatt. A versenyfilmek Németországból, Belgiumból, Fehéroroszországból, Svédországból, Macedóniából, Spanyolországból, Franciaországból, Dániából, Norvégiából és Magyarországról érkeztek. A Párhuzamok és ütközések szekciójának bírálóbizottsága, Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojevic montenegrói filmkritikusok szerint a Virágvölgy "szívbemarkoló első film, amely bemutatja, hogy a társadalom peremére szorult fiatalok hogyan keresik a szerelmet, és hogyan küzdenek meg a fennmaradásért egy elidegenedett társadalomban." 

Fotó: ELF Pictures

A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Girl (Lány) című alkotás érdemelte ki. A film egy lányról szól, aki fiúnak született, és annak ellenére, hogy környezete mindenben támogatja, a transzszexualiatással járó problémák mellett meg kell küzdeni a felnőtté válás nehézségeivel is. Az Enyedi Ildikó rendező által vezetett öttagú nemzetközi zsűri úgy vélte, hogy a versenyprogram legerőteljesebb filmje volt a Girl, amely "nemcsak, hogy foglalkozik egy összetett téma őszinteségével és bonyolultságával, hanem mindezt nagyon mélyen és sztereotípiák nélkül teszi". A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Cutterhead (Fúrófej) című alkotásért. A film az egymásra utaltságról szól, valamint azt mutatja be, hogy teljesen idegen emberek hogyan tudnak megbízni egymásban szélsőséges helyzetekben. 

Virágvölgy: A békásmegyeri femme fatale útja a vadonba

Egy virágkoszorús vadóc és egy tiszta lelkű, értelmileg sérült fiú, lopott csecsemővel az oldalán próbál felnőtt lenni, távol a város zajától. Csuja László nagyjátékfilmes bemutatkozását az 53. Karlovy Vary filmfesztivál termál-palotájában láttuk, a Virágvölgy lendületes és fiatalos, igazi „fesztiválfilm”, amelynek női főhőse Méhes Marietta kultikus jelenlétét idézi. 

Csuja László első nagyjátékfilmjének, a menekülő párról szóló Virágvölgynek világpremierjére a Karlovy Vary Filmfesztiválon került sor, ahol a régióban készült első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját. A film a Magyar Nemzeti Filmalap első filmeket támogató Inkubátor programjában készült. A Virágvölgy augusztus 30-án kerül a mozikba, az ELF Pictures forgalmazásában.

Forrás: ELF Pictures / MTI