A díjakat november 30-án ünnepélyes keretek között adják át Londonban, az Anthony Minghella (Hideghegy) elnökletével és Cate Blanchett, valamint Helena Bonham-Carter részvételével felálló zsűri döntése alapján.

A kimagasló függetlenfilmes teljesítményt immár hetedik éve díjazzák a szigetországban. "Az idei jelöltek listája a brit független filmezés erejét és változatosságát tükrözi.” Mondta el Elliot Grove a BIFA alapítója és igazgatója.

A Vera Drake és a Dead Man's Shoes mellett a legjobb film titulusra a már említett My Summer of Love, egy sziklamászókról szóló dokuemntumfilm, a Touching the Void és a Shaun of the Dead című zombi komédia pályázik.

A legjobb színész kategóriájában a Peter Sellerst alakító Geoffrey Rush tűnik az egyik favoritnak (The Life & Death of Peter Sellers). Scarlett Johansson - az idei ’ritka amerikai’ a jelöltek között – a legjobb színésznő címért indulhat a Lány gyöngy fülbevalóval című filmben játszott szerepéért.

A legjobb rendezőnek járó díjért két fiatal, korábban az elsőfilmeseknek járó, Douglas Hickox Díjat elnyerő tehetség, Shane Meadows és Kevin McDonald mellett három nagy öreg, Roger Michell, Mike Leigh és Pavel Pavlikowsky küzdhet meg.

A Harry Potter könyveket kitaláló JK Rowling különdíjat kap a brit filmipar sikereihez való hozzájárulásért.