Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását korábban a Berlinale és a Sydney-i filmfesztiválok fődíjával is jutalmazták, most pedig Lengyelországból is díjjal tért haza – hétvégén elnyerte a 46. Lubusi Nyári Filmfesztivál Ezüst Szőlőfürt díját, Łagówban. A Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplésével készült alkotásra itthon már mintegy 70 ezren váltottak mozijegyet.

A Lengyelország kiemelkedő kulturális eseményei között számon tartott fesztivál szervezői különdíjjal méltatták Till Attila, Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán főszereplésével készült filmjét, a Tiszta szívvel-t. Bereczki Csaba Soul Exodus című klezmerzenészekről szóló alkotása külön elismerésben részesült a fesztiválon.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságában idén 46. alkalommal megszervezett közép-európai filmfesztiválon nagy számban szerepeltek a magyar produkciók. Június 26-július 2. között, az új magyar filmek mellett több emlékezetes alkotás is látható volt a korábbi évek magyar filmterméséből: Szász János négy filmje volt műsoron a Film mesterei című sorozatban, Szabó Istvántól a Mephisto és a Redl ezredes, Pálfi Györgytől a Hukkle és Fábri Zoltántól a Magyarok című filmeket is műsorra tűzték.

Forrás: MNF