Újabb sikert ért el Amerikában a Ruben Brandt, a gyűjtő. Az International Press Academy évről-évre díjazza az év legjobb filmjeit különböző kategóriákban. A 20 ország újságíróiból, bloggereiből és sajtófotósaiból álló nemzetközi szervezet a napokban jelentette be a 2018-as Satellite-díjak jelöltjeit. A tagok szavazatai alapján az egészestés animációs film kategóriában a Ruben Brandt, a gyűjtő a Hihetetlen család 2. (Pixar), a Kutyák szigete című Berlinale díjas Wes Anderson-film, a Ralph lezúzza a netet (Walt Disney), valamint a Liz és a kék madár és a Mirai – Lány a jövőből című japán animék indulhatnak.

Egy másik magyar jelöltről is beszámolhatunk: Flesch Andreát a Colette című Keira Knightley főszereplésével készült és nagyrészt Magyarországon forgatott angol-amerikai életrajzi filmért jelölte az International Press Academy a legjobb jelmeztervező Satellite-díjára. 

Magukkal ragadnak az animált műkincstolvajok

Milorad Krstic szlovén születésű animációs rendező és magyar csapata egy különleges, animációs thrillert készített, amivel nagyon magasra tették a lécet. Igaz, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő legalább annyiféle forrásból merít, mint ahány híres festményre ráteszik a kezüket műkincstolvaj főszereplői, a dinamikusan kibontakozó összkép mégis lehengerlően eredeti, pörgős és magával ragadó.

 A Ruben Brandt, a gyűjtő világpremierje nyáron volt a locarnói filmfesztiválon, az alkotásról világszerte lelkes kritikák jelentek meg, azóta világszerte műsoron van a nagy presztízsű fesztiválokon. A Filmalap nemzetközi értékesítési részlege a film észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics amerikai forgalmazónak értékesítette szeptemberben.

Milorad Krstić filmje nemrég elnyerte a legjobb egészestés alkotás díját Bukarestben, majd a sevillai fesztiválon a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díjával is kitüntették. A film szerepel az év 25 legfontosabb animációs filmje között, melyeket beneveztek a legjobb egészestés animáció Oscar-díjára.

Forrás: Filmalap / Borítókép: Ruben Brandt, a gyűjtő (Fotó: Mozinet)