Tarolt a magyar mozi a november 9-17. között megrendezett nagy presztízsű sevillai filmfesztiválon, melyet a vezető európai seregszemlék közt tart számon a nemzetközi filmszakma. Szombat este ünnepélyes díjátadóval ér véget az idei programjában több mint 200 alkotást felvonultató rangos mustra, de a díjakat már szombat délben nyilvánosságra hozták a szervezők.

Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtő-t a legjobb forgatókönyv díjával tüntette ki a filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri, köztük Marion Döring, az Európai Filmakadémia igazgatója. A nemzetközi artmozi szövetség (CICAE) zsűrijének díját, mely a sevillai filmfesztivál legjobb elsőfilmjét illeti, szintén a magyar alkotás kapta meg. Az andalúz forgatókönyvírók szövetsége (ASECAN) a legjobb film díjával méltatta a Filmalap támogatással készült egyedi látványvilágú animációs filmet.

Magukkal ragadnak az animált műkincstolvajok

Milorad Krstic szlovén születésű animációs rendező és magyar csapata egy különleges, animációs thrillert készített, amivel nagyon magasra tették a lécet. Igaz, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő legalább annyiféle forrásból merít, mint ahány híres festményre ráteszik a kezüket műkincstolvaj főszereplői, a dinamikusan kibontakozó összkép mégis lehengerlően eredeti, pörgős és magával ragadó.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legjobb európai koprodukcióért járó díját Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el Sevillában. A Napszállta a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. A hazai mozikban szeptember vége óta látható Napszállta főszereplője Jakab Juli és Vlad Ivanov.

Forrás: Filmalap