Az európai felmenőktől származó színésznő 1977-ben mutatkozott be a mozivásznon, Jane Fonda vagy Vanessa Redgrave társaságában, Fred Zinnemann három aranyszoborral jutalmazott, Júlia című drámájában. Streep Michael Cimino egy évvel későbbi Szarvasvadászában vagy Woody Allen Manhattanjében már komolyabb feladatokat is kapott a jó nevű rendezőktől, főszereplőként pedig Dustin Hoffman oldalán debütált Robert Benton családi drámájában, a Kramer kontra Kramerben. Avery Corman regényadaptációja öt Oscarral tarolt az Akadémia 1980-as díjkiosztóján, köztük a Legjobb női főszerelőnek járó díjjal, pillanatok alatt az A-listás sztárok közé emelve az alig néhány éve filmező színésznőt.

Dustin Hoffmannal az első Oscart hozó Kramer Kontra Kramerben (1979)

A hirtelen jött siker nem részegítette meg az egykori pincérnőt, aki egyrészt megállás nélkül folytatta a munkát, évente legalább egy filmet forgatva, másrészt Hollywood nagyágyúi mellett olyan rendezőkkel is szívesen dolgozott együtt, mint a brit free cinema egyik emblematikus képviselője, Karel Reisz, akivel Harold Pinter forgatókönyvéből készítették el A francia hadnagy szeretője című filmjüket. E mellett a következő Oscarra sem kellett sokat várni, melyet az 1982-es Sophie választásában nyújtott alakításáért ítéltek neki oda.

A napokban látható filmjei közül kettő is a nyolcvanas évek közepéhez köthető. A Távol Afrikától Sydney Pollack 1985-ben bemutatott romantikus drámája, mellyel Streep Robert Redford és Klaus Maria Brandauer oldalán a jelölésig ugyan eljutott, a film hét aranyszobrához azonban kivételesen nem járult hozzá. A másik az egy évvel későbbi Féltékenység Mike Nicholstól (Diploma előtt), ahol a sokat látott színésznő azt is megtapasztalhatta, milyen élmény Jack Nicholson oldalán játszani.

Sydney Pollack rendezővel a Távol Afrikától forgatásán (1985)

Az ezredforduló utáni munkái közül mindenképp megemlítendő a 2008-ban vetített musical, a Mamma Mia!, amely elképesztő kasszasikernek bizonyult több mint 600 millió dolláros bevételével. A filmet ugyanaz a Phyllida Lloyd rendezte, aki három évvel később a visszavonult Margaret Thatcher életét bemutató A Vasladyvel a harmadik Oscarjához is hozzásegítette a színésznőt.

A filmcsillagról köztudott, hogy aktív közéleti tevékenységet is folytat. Tavaly például azzal váltotta ki sokak elismerését, hogy alapítványt hozott létre a negyven év feletti női forgatókönyvírók felfedezésére, továbbképzésére. Streep az idén ősszel tér vissza a vászonra Stephen Frears legújabb rendezésében, a századfordulón játszódó Florence – A tökéletlen hangban. A borzalmas hangja ellenére is operaénekesi babérokra törő Florence Foster Jenkins történetét feldolgozó filmben nyújtott várható alakítása kapcsán sokan már a negyedik Oscar-díjról duruzsolnak.

A francia hadnagy szeretője című Karel Reisz-filmben (1981) 

Június 22., szerda

Féltékenység (Mike Nichols, 1986). Paramount Channel, 12:15

A Vaslady (Phyllida Lloyd, 2011). Digi film, 16:35

Június 23., csütörtök

Távol Afrikától (Sydney Pollack, 1967). Paramount Channel, 13:45

Június 26., vasárnap

Manhattan (Woody Allen, 1979). Cinemax, 14:45