Hiányzó 10 óra egy partiban droggal elkábított fiatal lány igaz történetét dolgozza fel. A címben szereplő 10 óra arra az időre utal, amelyet az áldozat az italába csempészett drog, közismert nevén a Gina hatása alatt magatehetetlenül töltött, kiszolgáltatva támadóinak. Meggyes Krisztina kreatív dokumentumfilmje a Filmintézet 40 millió forintos támogatásával készül, producere Szakonyi Noémi Veronika.

A Szocializmus hátsó bejárata című alkotás rendezője ismét a Ceaușescu diktatúra működésére világít rá Szabadság a hegyen címmel készülő dokumentumfilmjében. Csibi László új alkotása ezúttal a nyolcvanas évekbe kalauzol, amikor az állam hatalmi szervei minden külföldről érkező információt ellenőrzésük alá vontak, így a nagy nemzetközi sportesemények is lekerültek az ország egyetlen televízióadójának képernyőjéről. A Románia országhatáraitól távol eső Belső-Erdélyben ezért az érdeklődők a szomszédos magyar, jugoszláv és bolgár közvetítések vételére alkalmas, improvizált antennák segítségével vonultak a környező dombokra meccset nézni. A „hegyimeccs-nézések” korszakát személyes élményeken és visszaemlékezéseken keresztül felidéző alkotás gyártását 9,275 millió forinttal támogatja a Filmintézet, producere Péterffy András.

Két idősíkon játszódik a Testamentum címmel készülő fikciós tévéfilm, amelyben egy művész egy elfalazott helyiséget talál New York-i lakásában, ahol egy régi naplóra bukkan. Az évtizedekkel korábban írt bejegyzésekből megismeri a honvágytól szenvedő Bartók Béla életét, Amerikába érkezését követően. A Bartók emigrációban töltött éveinek traumájára rávilágító alkotást Surányi András rendezi a Filmintézet 300 millió forintos támogatásával, producere Dr. Nagy Endre és Barathy Boglárka.

A döntésről szóló határozat itt található meg. A Nemzeti Filmintézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra is pályázati úton.

forrás: NFI