Kapcsolódó anyagok

 Phuong Dao Vietnámból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervező, Peyman iráni egyetemista és táncolni tanul, Samira iráni anyuka, Gaya örmény énekesnő, Anna pedig design-cipőket készít. Közös bennük az, hogy mindannyian külföldről érkeztek és Magyarországot választották új otthonuknak. Egy most készülő, hatrészes dokumentumfilm-sorozat az ő életüket, letelepedésük történetét mutatja be. A 25 perces epizódok hétköznapi helyzetek felvillantásával – az első itteni élmény, az első villamosozás, az első paprikás krumpli –, szórakoztató anekdotákon keresztül igyekszik megmutatni a bevándorlók kalandos sorsát. A sorozat különlegessége, hogy az élőszereplős részeket mintegy magyarázó lábjegyzetekként animációs elemek színesítik majd. A Soós Bori és Vince András készítette grafikák által ismerjük meg a szereplők otthon maradt családjának történetét, a szülőföld elhagyásának vagy épp a Magyarországra érkezés körülményeit. Sikerek, kudarcok és a „happy end” szövedéke szolgálja majd, hogy a nézők a szereplőkkel azonosulva mélyebben megérthessék az ő helyzetüket.

A szereplőket saját nyelvükön, saját kultúrájuk kontextusában mutatja be a sorozat, s nem egzotikumként vagy konfliktusforrásként jelennek meg, ugyanakkor az esetleges konfliktusok elfedése sem célja az alkotóknak. A kisfilmek nem vitatkozni kívánnak, nem akarják meggyőzni a nézőt, céljuk a bevándorlók helyzetének megismertetése, illetve annak elfogadtatása, hogy a hazánkba érkező más nemzetiségek színesítik, gazdagítják a magyar kultúrát. A készítők hiszik, hogy e hat különleges – és olykor viszontagságos - sors bemutatása hozzájárulhat a bevándorlókkal szembeni attitűd finomodásához, ahhoz, hogy érzékenyebben, együttérzőbben, befogadóbban viszonyuljunk a hazánkban letelepülni kívánókhoz. Ha a néző konkrét ismereteket szerez az ő életstratégiájukról, a bevándorlók magyarországi helyzetét érintő tényekről, az elfogadóbbá teszi az itt élőket. A nyitottabb, értőbb közeg pedig értelemszerűen hozzájárul a bevándorlók könnyebb integrációjához. 

 

bevandor s1

Az egyes epizódokat Groó Diana, Török Ferenc, Fischer Gábor, Pálos György és Soós Kata rendezik. A Hegyek és tengerek között című dokumentumfilm-sorozat az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával, a Katapult Film gyártásában készül, a producerek Soós Kata és Angelusz Iván. A sorozatot a tervek szerint a közönség az év végén láthatja majd.