Igénybejelentés, majd pontszámítás

A dokumentumfilmesek és az MMK között folyó tárgyalások eredményeképpen a játékfilmek mintájára az idén végül két fordulóban normatív gyártási támogatásara is lehet pályázni. A kiírás az első menetben 30 millió, a másodikban 10 millió forint elosztását teszi lehetővé a dokufilmesek között, a természetfilmesek ugyancsak két részletben 25 és 10 millió forintra pályázhatnak.

A jelenlegi rendszer szerint az első körben elosztható pénzek úgy kerülhetnek a filmesekhez, hogy 2007. szeptember 15. és október 15. között lehet az igényeket benyújtani a szakkollégiumhoz. Mindazok pályázhatnak, akik 2004. április 1. és 2007. február 28. között teljesítik a pályázati feltételeket, és így kérnek támogatást. Vagyis alkotásuk, vagy alkotásaik az említett időszakban az MMK által felsorolt fesztiválok valamelyikén szerepeltek illetve díjat nyertek, vagy moziban bemutatták, és ott legalább 1000 néző váltott rájuk jegyet.

Az igénybejelentések alapján az MMK Kuratóriuma 2007. november 30-ig meghatározza a pályázati eljárásra vonatkozó támogatási pontértékeket. A pontértékek közzétételét (2007. december 1.) követően nyújthatók be a normatív támogatás igénybe vételére vonatkozó pályázatok a következő dokumentum-illetve tudományos ismeretterjesztő filmek gyártásához. (* A jelenlegi táblázatokban is láthatók pontértékek, amelyek valószínűleg a régi adatok. Ezekre vonatkozóan igyekszünk további információkat szerezni az MMK-tól).

A második fordulóban már számít a televíziós bemutató is

A dokusok és a tudományos filmesek számára a következő körben rendelkezésre álló tíz-tíz millió forintos normatív gyártási támogatásra az igényeket 2008. március 31-ig lehet jelezni. Ebben a fordulóban azok az alkotók indulhatnak, akik munkáikkal 2007. március 1. után teljesítik az előírt feltételeket, amibe már a televíziós sugárzás is beletartozik. Tehát a Magyar Televízióban, a Duna Televízióban, valamint az RTL-en és TV2-n leadott dokumentumfilmek után pontok járnak a normatív gyártási pályázaton.

Röviden áttekintve a jelenlegi dokus-ismeretterjesztő normatív gyártási pályázati rendszer kialakítását a folyamat akkor vett lendületet, amikor az MMK bejelentette, hogy a hosszútávú működés érdekében négy évre előre megegyezett a kultusztárcával, de kevesebb összegből gazdálkodhat. Ennek következményekét a dokusok egy nagyjátékfilmnél is kisebb összegből 142,5 millió forintból gazdálkodhatnak. A szűk keret a dokumentumfilmesek között komoly elégedetlenséget váltott ki, és kifogásaikra a legutóbbi filmszemlén is igyekeztek felhívni figyelmet. Az idén télen folytatott tárgyalások a dokusok képviselői és az MMK között egy, a játékfilmes normatív pályázati rendszerhez hasonló struktúra létrejöttét célozták meg.

Azonban a márciusban kialakított normatív gyártási feltételek a dokusok véleménye szerint érdekeiket nem tükrözték megfelelően. A március 8-án kiírt friss normatív pályázat határideje március 31. volt! A fesztiválok listáját többen vitatták, mivel arra számos, dokus szempontból kevésbé fontos filmes rendezvény is felkerült (pl.: Nemzetközi Hegyi Film Fesztivál, Ecocinema) miközben több jelentős lemaradt róla (pl.: Atlantai Nemzetközi Filmfesztivál, Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál). Végül hiányolták a televíziós sugárzás beszámítását. Az újabb normatív pályázatot májusi határidővel írták ki, a fesztiválokkal kapcsolatban pedig olyan megegyezés született, hogy a pontszerző filmes események listáját a Filmunió javaslat alapján állítják össze.

A dokusok kifogásaikat április közepén a Dialektus fesztiválon is kifejezték. Nyílt levelet küldtek az MMK elnökének Grunwalsky Ferencnek, amelyben a télen folytatott tárgyalások során a legfontosabbnak tekintett szempontjaikra hívták fel a figyelmet, és a szűkös anyagi keret valamint a fesztivállista átalakítása mellett kérték a televíziós sugárzás figyelembe vételét a normatív támogatás igénylésekor.

A dialektusig elért részeredmény, hogy a dokusok projektfejlesztésre valamint tíz millió forintig a korprodukciós keret terhére is pályázhatnak, amennyiben egészestés alkotásuk játékfilmes elemeket is tartalmaz. Továbbá szóba került, hogy a Közalapítvány 50 millió forinttal növeli a dokus keretösszeget, amennyiben a közszolgálati televízió ugyanennyivel beszáll.

A dokusok és az MMK között tavasszal folyó tárgyalások során a Közalapítvány a dokus szakmai szervezetek közötti megegyezést hiányolta leginkább, igaz, az az elvárás, hogy az ismeretterjesztő filmesekkel együtt alakítsák ki szempontjaikat jelenleg túlzott elvárás. Végül megszületett a mostani, dokumentumfilmekre és tudományos ismeretterjesztő alkotásokra külön kiírt normatív gyártási támogatás, amivel kapcsolatban az MMK a következő nyilatkozatot tette.

Semmi sincs kőbe vésve!

„A rendelkezésre álló keretösszeg, valamint a várható televíziós struktúra változás, a Médiatörvény újabb tervezetei ismeretében a most közzétételre kerülő pályázati kiírások tekinthetőek biztos alapnak. A széles körű egyeztetések során összefésülésre kerültek a szakmai szervezetek olykor ellentmondásos javaslatai. Ennek alapján területenként meghatározott fesztivállistával külön pályázat készült, külön a dokumentumfilmek, külön a tudományos-ismeretterjesztő filmek területére. A szakma kérésére a fesztivál eredmények és a nézőszám tekintetében a pályázati kiírás 2004. április 1-jére visszamenőleges hatályú. A televíziós megjelenés 2007. évtől az országos sugárzású televíziók esetében jelenthet normatív pontot.

A normatív támogatási rendszert a kuratórium az első év tapasztalatai ismeretében mindenképpen felülvizsgálja, és a bevezető év értékelését követően mód lesz a feltételrendszer módosítására, a listák kiegészítésére.

Új elem, hogy meghatározásra került az igényelhető támogatási összeg minimuma. A fel nem használt pontok a következő évre átvihetők, az ehhez tartozó keretösszeg a következő évi keretet megnöveli, és újra felosztható. A pályázati eljárás két szakaszból áll. Az első szakasz az igénybejelentés, amely alapján kiszámolható az egy pontra jutó támogatási összeg, amire a második szakaszban lehet pályázni. Kérjük Tisztelt Pályázóinkat, hogy figyelmesen tekintsék át a kiírást, és az abban meghatározott határidőket, valamint a szükséges dokumentumok listáját.”

Dokumentumfilm gyártáshoz igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/1

Dokumentumfilm gyártáshoz igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/2

Tudományos ismeretterjesztő filmek gyártásához igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/1

Tudományos ismeretterjesztő filmek gyártásához igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/2