Hangosan bődül egy motor. A szűk, poros utcákat benzingőz és izzó felnik összetéveszthetetlen szaga járja át. Kiáltások hangzanak. A hangosbemondó csak úgy a levegőbe hasítja a versenyzők nevét és kocsijuk márkáját, közben tátott szájú, helybéli fiúcskák nézik álmodozva a felturbózott, színes csodajárgányokat, ahogy driftelnek, pörögnek, fékeznek, farolnak, száguldanak. Zúg bennük az adrenalin, szinte remegő kézzel emelik szájukhoz cigarettájukat vagy sörüket. Álmaikban ők ülnek a volán mögött, nekik szurkol mindenki. A nap csillog a fényesre polírozott, színesre festett karosszérián, no és persze az elmaradhatatlan spoilereken, meg a speciális, acél kipufogókon. Hörcher Gábor Drifter című magyar-német koprodukcióban készült filmje óriási erővel hat, adrenalin mámorban élvezhetjük a hirtelen kanyarokat és a veszélyes farolásokat, amiket a rendező a volán mögött ülve, ügyesen irányít.

drifter1600

A film főszereplője, Ricsi egy 17, éves, öntörvényű, sváb-roma-magyar gyökerekkel rendelkező kamasz fiú. Szülei elváltak, egy Veszprém megyei kisvárosban él, szűkös körülmények között. Fantáziáját a gyors autók, a csajok, a rap zene, no, meg a siker utáni vágy kötik le. A szívében egy jó gyerek, de nem mindig úgy reagál, vagy úgy valósít meg dolgokat, ahogyan a külvilág szerint helyénvaló vagy elfogadott volna, szeret a saját szabályai szerint élni. A történet egy központi motívum köré rendeződik: Ricsi rally versenyző akar lenni, ahogyan a film nyitójelenetében is látható, csillogó szemekkel figyeli a felturbózott járgányokat. Emellett természetesen mindig történik valami a családban, a baráti körben, az iskolában és a szerelemben is. Kisebb, drámai vagy kevésbé drámai, egymásba fonódó történetek rajzolódnak ki.

A kétfős stáb, Becsey Kristóf operatőr és Hörcher Gábor öt éven keresztül voltak részesei a Steinbach-család mindennapjainak, ennyi ideig forgatták a 200 órányi nyersanyagból, 72 percessé összevágott alkotást. Műfaja szerint dokumentumfilmről beszélünk, azonban legalább annyi fordulat, drámai csúcspont és pörgés van a film egészében, mint egy játékfilmben. Részben, ezért is olyan különleges alkotás, ezért is szerepel olyan sikeresen a fesztiválokon. (Elkészülése után eddig négy díjat nyert el a film, de már készítése közben is jutalmazták, három nemzetközi díjjal. A Driftert az Európa Filmakadémia beválasztotta az Európai Filmdíjra jelölt legjobb 15 dokumentumfilm közé.)

drifter3600

A Drifterben nagyon sok, szinte megoldhatatlannak tűnő társadalmi probléma villan fel, amelyek megoldásra várnának, de az öntörvényű, nehezebb körülmények közül származó fiatalok integrálása nem egyszerű feladat. Ricsit hiányzásai miatt kicsapják az iskolából, ezzel egy olyan ördögi körbe kerül, amelyből igen nehéz kimászni. A történtek után, gyári munkásként kezd dolgozni, amely éppen a létminimum előteremtésére elég, a fiúnak azonban a rally és a gyors kocsik az álmai, amihez bizony sok pénz szükségeltetik. A jogsi nélküli illegális rodeók, a  hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék rally versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik…

Milyen is Ricsi valójában? A Drifter rendkívül árnyalt és részletes karakterrajzot ad a kamaszból felnőtté váló fiúról. Ricsi, családja és barátai fokozatosan összeszerelnek egy erős, működő autót a roncs BMW-ből, a folyamat közben egyre pontosabban kirajzolódnak ők is, és a viszonyaik is. Vajon megtérül a befektetett munka és pénz, ahogyan a horoszkóp is előre megjósolta? Netán átmeneti fellángolás az egész, akár egy se vele, se nélküle kapcsolat napsütéses időszaka? Vagy pedig elsöprő siker lesz mint egy frissen fényezett új autó? A film nem ad elfogult válaszokat, a szereplőket és körülményeiket teljes valójukban mutatja meg. Hiteles képet kapunk Ricsiék hétköznapi szokásairól, a Youtube házibulik, a gyorsuló rally kocsik, a számítógépes játékok, a helyi szórakozóhelyek világáról.

drifter2600

Az izgalmasan, szépen megkomponált képkockák, az alapozó beállítások, a történet ívébe pontosan beleilleszkedve, sokszor egy realista játékfilm érzetét nyújtják. Nem csak az operatőri munka kiemelendő, hanem a vágás is. A kiváló érzékkel, ízlésesen, és a legjobb helyeken elhelyezett beállítások - óriási  mennyiségű nyersanyagból dolgozva - mind hozzájárulnak a jó dramaturgiai felépítéshez és a történet szép ívéhez. A váratlan helyzetekben azért tudatosul a nézőben a tiszta dokumentarista mivolt. A film egyik csúcspontja Ricsi kiborulása, amikor arra utasítja az operatőrt, hogy kapcsolja ki a kameráját. A motor hűtővizének váratlan felrobbanásakor pedig egy reflex mozdulattal kellett elkapni a kamerát. Éppen ezek váltakozások teszik különleges dokumentumfilmmé a Driftert.

Hörcher Gábor és a Drifter egész stábja olyan mint egy felturbózott, bivalyerős, gyomor remegtető rally Lada, amelynek minden egyes alkatrésze olajozottan működik együtt. Habár, tudjuk, hogy Ricsi szerelme egy BMW inkább… Szinte érzi is az ember a benzingőzt és hallja a főleg barátokból verbuválódott szurkolók kiáltásait. A sofőr nagyrészt az utasra bízza, miként is vélekedik a látottakról, ha pedig belepillantunk a visszapillantó tükrébe megjelenik az, aminek egy filmben meg kell jelennie: a valóság, teljes egészében.