Megalakulása óta az East European Forum kiemelt találkozóhelyévé vált Kelet-Közép-Európa dokumentumfilmeseinek, és 2001 óta mintegy 310 alkotót, producert, 40 televízióst és tucatnyi forgalmazót és fesztiválszervezőt látott vendégül a rendezvény.

Az East Eropean Forum idén is több mint hetven hivatásos dokufilmest és tucatnyi TV szerkesztőt lát vendégül, szerte Európából. A fórum témája és célja továbbra is a minőségi dokumentumfilmek gyártása és finanszírozása. A fórum „Régi-új szomszédok” elnevezésű panelja kifejezetten a régió doukmentumfilmeseire koncentrál, és, olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy például Csehország, Szlovákia, Magyarország és Ausztria dokufrontján milyen változások zajlottak az elmúlt tíz évben, milyen trendeket követ a régió dokumanetumfilmezése, vagy éppenséggel milyen irányban változtak a gyártási feltételek.

Az East European Forum idén először biztosít találkozási lehetőséget a résztvevő alkotók és  Európa vezető televíziós szerkesztői között. A fórumon szintén sor kerül a rendezők és független producerek közös ötletbörzéjére.