Az Art+ Cinema eseménye február 23-tól, csütörtökön indul és a következő hét szerdájával, március 1-gyel zárul, minden este 8 órai kezdéssel. A filmek szinkronizáltan kerülnek műsorra.

A nyitány február 23-án az 1953-as Országúton lesz. A 110 perces klasszikus egy egyszerű fiatal lányról szól, aki anyjától útjára az Anthony Quinn által alakított férfi kíséretében indul el. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával Oscarra-jelölték és noha azt nem, az idegen nyelvű kategóriát megnyerte a 29. akadémiai díjátadón. Február 24-én a La Dolce Vita, azaz Az édes élet következik. Az 1960-ban bemutatott epizodikusan felépített szatíra egy bulvárújságíró mindennapjaiba nyújt betekintést, miközben az elit lét árnyékában a boldogságát keresi. A fim hozta meg Fellini első rendezésért járó Oscar-jelölését, ám az alkotás 4 esélyéből csak a jelmezekkel nyert.

Országúton

Február 25-én a 8 és ½ következik, 1963-ból. A 132 perces szürrealista dramedy korát meghazudtolva már próbálkozott némileg a meta szintű történetmeséléssel. A két Oscar-díjat kiérdemlő moziban egy sikeres filmrendező a főhős, aki egy epikus sci-fit szeretne tető alá hozni, az alkotói válsága azonban megnehezíti a munkáját. Február 26-án a fiatal Donald Sutherlandot lehet majd megtekinteni Casanova szerepében, az olasz rendező 1976-ban adaptálta a híres nőcsábász életét. Ez a produkció ezúttal a jelmezért járó Oscar-szobrot érdemelte ki, míg Fellini a másik írói kategóriában kapott jelölést.

Február 27-én, az 1980-as A nők városa egy görög mitológiatanárról szól, aki azzal szembesül, hogy életében a nők már közel se olyanok, mint az ókori örök típusok. Másnap az 1957-es Cabiria éjszakái című 110 perces dráma kerül terítékre, melynek címszereplője egy szerelemre vágyó prostituált. Mivel az Országúton évekkel később került Amerikába, Fellini sorban kétszer nyerte meg hazájának az Oscart.

Casanova

A program záróeseménye a tavasz kezdetén, március 1-jén a Különleges történetek lesz, 1968-ból. A 116 perces olasz-francia koprodukció 3 rendező 3 szegmensét tartalmazza a thriller, a horror és a dráma műfajaiban olyan sztárgárdával, mint Alain Delon, Jane és Peter Fonda, Terence Stamp, vagy Bridgette Bardot. Fellini a film utolsó harmadáért felelt, az epizódok Edgar Allan Poe novelláit adaptálják.

VETÍTÉSI PROGRAM:

Jegyek az Art+Cinema honlapján kaphatóak. 

Forrás: Pannonia Entertainment