Az Oscar- és Kossuth-dijas Szabó István megkerülhetetlen és jelentős filmes életművet hozott létre. Első korszakát a francia újhullám által inspirált etűdszerű, lírai munkák jellemezték, később a személyes helyett a történelmi témák felé fordította az érdeklődését, bár ezekben a filmekben is az egyes ember megfelelési kényszere, önazonosságának elvesztése, adott korral való szembenézés nehézségei foglalkoztatták.

Koltai Lajos operatőri szerepben gyakorolt mély benyomást rá, sok évtizedes pályafutása alatt rengeteg nagyszerű színésszel dolgozott együtt. A teljesség igénye nélkül: Sinkovits Imre, Gábor Miklós, Bálint András, Helen Mirren, Annette Bening, Klaus-Maria Brandauer, Jeremy Irons.

A Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben a következő válogatást vetíti a Cinema MOM-ban:

  • Mephisto (március 24., 19:30)
  • Apa (március 25., 19:30)
  • Szerelmesfilm (március 26., 19:30)
  • Álmodozások kora (március 27., 19:30)
  • Budapesti mesék (március 28., 19:30)
  • Redl ezredes (március 29., 19:30)
  • Édes Emma, drága Böbe (március 30., 19:30)

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscart nyert Mephisto digitálisan felújított változatát országosan is mozikba küldi március 24-től a Pannonia.

A film újbóli bemutatója kapcsán a Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben, a Klassz program keretében közös alkotópályázatot hirdetett középiskolásoknak, egyetemistáknak és fiatal művészeknek. A Mephisto alapján kellett képzőművészeti alkotást létre hozniuk, bármilyen műfajban, bármilyen technikával. A 11 nyertes művet a Cinema MOM moziban március 24-től két hónapig láthatja a közönség. Kiállítás megnyitóját március 24-én 17 órától tartják. A nyertesek listája és a díjazott alkotások ide kattintva érhetőek el.

Ezzel párhuzamosan, a Cinema MOM emeleti szintjén látható az a 17 grafikusművész alkotásából álló plakátkiállítás, melynek témája szintén a Mephisto újrabemutatása. A Magyar Plakát Társaság és barátai készítették el a tárlat darabjait, a MOME-n megvalósuló 3. POSTERFEST plakátkiállítás részeként. A megnyitóra március 24-én 18 órakor kerül sor.