A Budapest Film sajtóközleményben, a Cinema City pedig a Facebookon tájékoztatta a nézőket arról, hogy a járvány miatt bezárja a kapuit. "Nehéz az egészségügyi helyzet, nehezek lesznek most (persze annyi más szektor mellett) a moziiparban dolgozók napjai is. A tegnapi napon bejelentett, s a Magyar Közlönyben megjelent, 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet nyomán, valamint a nemzetközi vírushelyzet okán fellépő iparági lépések következtében a Cinema City hálózat mozijait, november 11-től, egy később itt bejelentett időpontig be kell zárjuk."

A Cirko-Gejzír egy rövid üzenettel búcsúzott a Facebookon: "Egyszer vége lesz minden rossznak, és megint ilyen filmeken fogunk meghatottan könnyezni és mosolyogni együtt, a moziban, mint a Notting Hill-i cukrászda. Addig is: szeretünk titeket, és várunk vissza!" A Cirkó-Gejzír a VOD-felületén bíztat mindenkit az otthoni mozizásra. 

A MiMozink hálózata már tegnap este, egy képpel jelezte az időszakos bezárást, ez a Lurdy Mozi, az Eurocenter és a Vértes Center Mozira vonatkozik.

Forrás: Cinema City 

A Budapest Film és a Cinema City hálózatában az előzetesen megvásárolt, de felhasználásra nem került mozijegyek árát visszatérítik, a Puskin moziban személyesen vásárolt jegyeket november 11-től november 15-ig, 12 és 18 óra között lehet visszaváltani, a mozi pénztárában.

A Budapest Film Távmozijában továbbra is zajlanak a vetítések. A 18. Olasz Filmfesztivál még tart, számos Magyarországon még nem vetített alkotássa, és az összes olyan filmet pótolni tudják, melyek a bezárás miatt a Puskinban elmaradtak. November 18-án, az European Cinema Night keretében a Berlin Alexanderplatz új változata látható, a film után ZOOM-beszélgetéssel, november 24-én kezdődik a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, melyre már november 12-től válthatók jegyek. November 21-én egy díjnyertes animációs válogatással (Anilogue Warmup) már az Anilogue fesztiválra készülnek, ami november 25. és 29. között zajlik.

November 17-én a Fórum Kino sorozatban A Fal című film látható, december 15-én, az Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából pedig a Ló az erkélyen című gyerekmozi – mindkét vetítés ingyenes. A Goethe Intézet is vetít ezeken kívül: Rainer Werner Fassbinder eredeti Berlin Alexanderplatz-adaptációját december 11. és 13. között lehet majd megtekinteni a Távmoziban eredeti nyelven, angol felirattal, november 23-án pedig a Hi, Al lesz műsoron magyar felirattal. A dokumentumfilmek rajongói is készülhetnek, decemberben indul útjára a Finn Filmklub sorozat. A Távmozi műsorrendi előadásain emellett olyan sikerfilmekkel készülnek, mint például a Valan, a Monos, vagy a Bolti tolvajok

A mozik bezárásának egyik legfájóbb pontja, hogy több magyar film premierje is a jövő évre csúszik. Herendi Gábor Toxikomájának eltolását már szeptemberben bejelentették, a múlt héten a Becsúszó szerelem, két napja pedig a Spirál alkotói jelentették be, hogy 2021-re csúszik a bemutató. A korlátozások miatt azoknak a filmeknek– köztük az Így vagy tökéletes és a Hét kis véletlen – a premierje is tolódik, ezeket hivatalosan még nem jelentettek be.

UPDATE: A Hét kis véletlen alkotói is bejelentették, hogy 2021 januárjára halasztják a bemutatót.

Forrás: Budapest Film Zrt., Cinema City / Fotó: artmozi.hu