Odegnál Róbert képregény- és filmkészítő egy új képregényes-filmes sci-fi projekten dolgozik. A SÁMÁN egy 20 perces sci-fi noir lesz, melynek látványvilágát makettekkel és számítógépes trükkökkel hozzák létre, majd telerakják az egészet hús-vér színészekkel.

A film főszereplője Lencse, egy különleges képességű látnok, aki egy veszélyes, mérgező drog segítségével képes a jövőből és a múltból képeket előhívni, és ezeket fotópapírba tudja égetni. Legtöbbször azonban maga sem emlékszik, hogy mit is jelentenek ezek a képek. A drog már annyira kikezdte a szervezetét, hogy csak árnyéka önmagának, és a jóslatai is egyre bizonytalanabbak. Egy magánnyomozó felbéreli őt és az ex-barátnőjét, hogy találjanak meg egy eltűnt lányt. Lencse látomásai Új-Budapest végtelen útvesztőibe vezetik őket, ahol nem egészen azt találják, amire számítottak.

Látványterv a Sámán című kisfilmhez (fotó: Kickstarter)

Az alkotók szerint a SÁMÁN tönkretett, járványok szabdalta és multik által uralt univerzuma nagymértékben hasonlít arra, amiben most élünk. Mindnyájan tapasztaljuk, hogy az elmúlt években mennyire rossz irányba halad a világ. A kisfilm története erre a szomorú folyamatra reflektál. A forgatás valódi budapesti helyszíneken, illetve egy green-screen stúdióban fog zajlani idén novemberben. A látnok karakterét Mohai Tamás alakítja, aki számos mozifilmben, tv-sorozatban és színházi előadásban bizonyította tehetségét.

A filmnek nemrég indult közösségi finanszírozás kampánya a Kickstarteren, hogy a film még jobb trükkökkel tudjon megvalósulni. A rendező által készített kampányvideóban bemutatják, hogyan is fog kinézni a film látványvilága, amit makettekkel és számítógépes trükkök ötvözésével hoznak majd létre.

 

SÁMÁN előzményfilmje a szintén Mohai Tamás főszereplésével és Odegnál Róbert rendezésében készült kisfilm, A hívó, ami 2014-ben több rangos nemzetközi sci-fi filmfesztiválon nyert fődíjat és eddig közel 250 ezren látták a youtubeon. A kisfilm másfél millió forintból készült Odegnál saját képregénye és Horváth Áron forgatókönyve alapján, ezt folytatnák a SÁMÁNnal. Az alkotók ezúttal szeretnének egy sokkal mozgalmasabb filmet készíteni, mint A hívó, és még többet megmutatni ebből a pusztuló világból.

Odegnál Róbert eddig öt kisfilmet rendezett, illetve idén egy tv-krimi társrendezője volt, ami a Magyar Tv számára készült. A SÁMÁN gyártásában a Blus Duck Arts csapata lesz vesz részt, akikkel több mint tíz éve készítenek filmeket és írnak forgatókönyveket. A rendező így nyilatkozott a Kickstarter kampány oldalán: "Az előző film trükk utómunkálatait másfél évig, egyedül készítettem, most viszont szerencsére van egy csapatunk, aki alig várja, hogy elmerülhessünk ebben a szmogos-romos világban. A segítségedet elsősorban a jobb trükkök megvalósításához kérjük. Rengeteg makettet készítettünk már el Csapó István profi makettezővel közösen, de néhány azért még hiányzik. Illetve szeretnénk naprakész számítógépes trükköket is bevetni, és egy műterem sem jönne rosszul, ahol minden makettes részt profi körülmények között rögzíthetünk majd."

A film már nyert 8,75 millió forintot a Nemzeti Filmintézet kisjátékfilmes pályázatán, és a legtöbb makett is elkészült. A projektet itt lehet támogatni, ahol izgalmas makettek és tárgyi ajándékok is meghozhatják a kedvet a támogatáshoz. A filmet magyar nyelven forgatják, angol felirat lesz hozzá. A tervek szerint 2022 augusztusában mutatják be.