A filmmel olyan hátrányos helyzetű emberek életét akartam elmesélni, akikre több figyelmet kellene fordítanunk” – nyilatkozta a film rendezője, Ferenczy Ádám a Népszavának

A helyszín kiválasztásában a rendező unokatestvére is szerepet játszott, aki nevelőszülői tanácsadóként dolgozik az alig több mint ezer fős Szirákon. Miután mesélt Ferenczynek a község helyzetéről, a fiatal rendező úgy döntött, ott forgatja le a filmet, helyi gyerekekkel. Bár a Milk elsősorban Móra Ferenc Pétör, a csaló című novellájából inspirálódott, alapvetően fikciós történet, természetesen valós elemeket is felhasznál a gyerekek hétköznapjaiból.

Hajduk Károly

A történet főszereplőjét a rendező Pétörről Rebekára, a hebrencs, szétszórt lányra cserélte, aki nem figyel az iskolában és a többiekhez hasonlóan egész nap csak arra vár, hogy megérkezzen a konyhára a friss tej. Ahelyett azonban, hogy az osztálytársaihoz hasonlóan ott helyben meginná, Rebeka mindig eltűnik az iskola udvarán kezében a tejjel. Ez a tanárának is feltűnik, aki elhatározza, hogy a végére jár, és követni kezdi Rebekát. 

A Milk egyetlen hivatásos színésze Hajduk Károly, aki az utóbbi években az Akik maradtak, A martfűi rém és a Félvilág szerepeiben különböző arcait mutatta meg a közönségnek. Ebben a filmben egy megfásult vidéki tanárként láthatjuk. „A film kapcsán nemcsak a történet, hanem az ügy a lényeg. Ha valaki ezt a pár percet megnézi egy BKV-jegy áráért, akkor legalább egy kicsit tesz a világért” –mondta a színész a Népszavának

A megtekintések után befolyt összeget a Szirák Polgárosodásért Alapítvány a helyi gyerekek iskolai étkeztetésére, körülményeik javítására, illetve Szirák közösségi házának felújítására fordítja.   

A Milk elérhető a Cinego kínálatában.

Forrás: Népszava