Pénteken kezdődik Pozsonyban a hetedik művészet nemzetközi ünnepe, a Febiofest filmfesztivál. Szlovákia rangos filmes eseménye Jancsó Miklóst életműdíjjal tünteti ki, melyet a világhírű magyar alkotó személyesen vesz át vasárnap este Pozsonyban – tudatta a Magyar Filmunió. A jeles alkalomból a Febiofest Jancsó-filmeket tűz műsorra: a locarnói díjas Szegénylegények (1965), a Fényes szelek (1968), a Cannes-ban díjazott Még kér a nép (1971), a chicagói díjas Szerelmem, Elektra (1974), a Velencében kitüntetett Szörnyek évadja (1986) és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998) című játékfilmeket vetítik Pozsonyban. A Febiofesttel párhuzamosan a közkedvelt berlini Brotfabrik mozi is műsorra tűzi Jancsó Miklós több játékfilmjét a napokban.

 

igy_jottem_500
Így jöttem


Magyar Filmtavasz nyolc lengyel nagyvárosban

A Filmtett értesülései szerint a magyar-lengyel barátság napján, kedden a Kaméleon és az Ariadné fonala című filmek vetítésével ünnepélyesen megkezdődött Torunban a 8. Magyar Filmtavasz. A mustrára a legfrissebb magyar filmtermésből válogattak öt nagyjátékfilmet és öt rövidfilmet. Lesznek vetítések Torunon kívül Lódzban, Krakkóban, Katowicében, Szczecinben, Poznanban, Cieszynben és Lublinban. Bemutatják Gigor Attila A nyomozó, Alföldi Róbert Nyugalom, Török Ferenc Overnight, Goda Krisztina Kaméleon és Szajki Péter Intim fejlövés című alkotását. A magyar rövidfilmes kínálatból Vécsei Márton Farkasember, Szabó Simon Megyünk, Czakó Ferenc Arc, Nemes Jeles László The Counterpart és Bertóti Attila Ariadné fonala című művét láthatja a lengyel közönség.

 

ariadne_fonala_500
Bertóti Attila: Ariadné fonala


Mészáros Mártát választották 2009 női közszereplőjévé

A Nők a Médiában Egyesület 2005-ben döntött úgy, hogy a legjobb és a legrosszabb női ábrázolásért díjat oszt, mert szerintük a média gyakran tart torz tükröt a nők elé – adta hírül a Filmtett. Az egyesület Mészáros Márta rendezőt választotta a 2009-es év női közszereplőjének Utolsó jelentés Annáról című filmjéért és egész eddigi munkásságáért.