Haverok
Bertolucci, Pasolini és Citti A csóró forgatásánCitti vezette be Pasolinit az elnyomott római városrészek világába, amivel sok későbbi filmjéhez szolgáltatott karaktereket és társadalmi hátteret.

Maga is filmrendező volt, munkái közül ismertebb az 1977-ben készült Casotto, melyben Catherine Deneuve és az akkor 15 éves Jodie Foster látható, a Mortacci című film Vittorio Gassman-nal, az Il Minestrone Roberto Begnini-vel, a Vipera 2001-ben Harvey Keitel-lel. Utolsó filmjét (Fratella e Sorello) idén már tolókocsiból rendezte. Saját filmjei nem arattak túlságosan nagy közönségsikereket, de a művészfilmes körökben jól ismerték munkásságát.

Pasolini több filmjében rendezőasszisztensként dolgozott (Madarak és madárkák, Disznóól, Médea, Dekameron, Canterbury mesék). Sergio Citti más híres rendezőkkel is együttműködött íróként, így például Bernardo Bertolucci első játékfilmjében, A kaszás-ban (1962), mely Pasolini ötlete alapján készült, vagy Ettore Scola Csúfak, piszkosak és gonoszak című filmjében Nino Manfredi főszereplésével (1976), Fellinivel pedig a Cabiria éjszakáit írták közösen.

Markáns olasz
Franco Citti A csóróban
Citti neve mégis leginkább Pasolinihez kötődik. Idén több interjúban is megerősítette, hogy csatlakozik azokhoz, akik Pasolini 1975-ös halála ügyében újraindítanák a nyomozást. Álláspontja szerint Pasolinit radikális politikai nézetei miatt gyilkolták meg 1975-ben.

"Citti halálával elveszítettük egyik legmarkánsabb képviselőjét kulturális életünknek", fogalmazott Walter Veltroni, Róma polgármestere. A rendező gyakran dolgozott együtt ma is élő színész bátyjával, Franco-val, aki Pasolini markáns olasz karakterei közül az egyik legismertebb világszerte. Coppola is szerepeltette például A keresztapa trilógia filmjeiben.