A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag, aki közel közel 130 alkotásban szerepelt, eredetileg Bernard Schwartz néven született New York-ban, 1925. június 3-án. Családja Mátészalkáról származik, ahonnan New York-ba emigráltak és Emanuel és Helen Schwartz néven folytatták életüket. Az amerikai filmszínész a magyar újságírók kérdéseire magyarul adott választ.

Olyan vígjátékokban láthattuk, mint a Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti, Oscarra jelölt alakítását követhetjük nyomon A megbilincseltek című filmben, mint zökésben lévő rab.

 

vanakiforron_500

A Van, aki forrón szereti című filmben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmon-nal

Remek humora miatt főként vígjátékokban szerepelt, de a komolyabb hangvételű Spartacusban is remekül helytállt, bizonyítva azt, hogy sokkal többre is képes és így volt ez A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is. A televízió aranykorában az 1970-es évek elején Roger Moore társaként a The Persuaders (Minden lében két kanál) című sorozatban alakított nagypályás amerikai üzletembert, aki nem félt verekedésekbe keveredni.

Élete végén a filmezést lecserélte a festészetre, festményei híres galériákban láthatók. 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, amelyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten a Millenáris Parkban dedikált.

(forrás: Wikipedia)