A 20. Titanic Filmfesztivál hivatalosan csütörtök este a Philip Seymour Hoffman és Joaquin Phoenix főszereplésével forgatott The Master című Paul Thomas Anderson-film díszbemutatójával nyílt meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az idei versenymezőnyben tíz produkció indul a fesztivál fődíjáért: a Mit tettél, Richard? és a Csendesek mellett a francia Alija, az ukrán Kupolás ház, az ausztrál Oscar-nevezett Lore, az amerikai Feltörő színek, a finn Fekete golyó, a nemzetközi koprodukcióban készült Ködben című háborús film, valamint Prikler Mátyás pozsonyi magyar rendező Köszönöm, jól és a szintén szlovákiai, magyar származású Mira Fornay Kutyám, Killer című munkája. Az elismerést odaítélő háromtagú nemzetközi zsűri elnöke Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, tagja Morgan Bushe ír producer és Hajdu Szabolcs filmrendező. A fesztiválon látható alkotások között kiemelt helyet kapnak az ír és a cseh filmek, előbbiek a Zöld Sziget, utóbbiak a Staropramen sörkorcsolyák elnevezésű válogatásban láthatók az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, a Toldi és az Örökmozgó moziban, valamint az A38 hajón.  


Magyar játékfilm nem szerepel a fesztiválon, magyar vonatkozású produkciók azonban lesznek. Horváth György fesztiváligazgató korábban az MTI-nek kiemelte a holland Ricky Rijneke Csendesek című filmjét, amelynek operatőre Pohárnok Gergely, főszereplői pedig Tóth Orsi és Rába Roland. Felhívta a figyelmet a szlovákiai magyar filmes, Prikler Mátyás Köszönöm, jól! című munkájára is. Ricky Rijneke munkája mellett a Titanicon tartják Chioke Nassor Hogyan kövessünk vadidegeneket? és Kevin Barker Elbocsátó szép szavak című filmjének nemzetközi premierjét.

Idén kilenc rendező kíséri el filmjét: az Amerikai Egyesült Államokból, Írországból, Angliából, Walesből, Franciaországból, Hollandiából, Oroszországból és Szlovákiából érkeznek filmrendezők, hogy személyesen is találkozzanak a magyar közönséggel. Pénteken 20.45-kor vetítik a Puskin moziban Ricky Rijneke filmjét, a Csendeseket, amely után a holland rendezővel és a női főszereplővel, Tóth Orsival találkozhat a közönség.

Idén is megrendezik a zenei szekciót, amelynek kiemelkedő darabja az idén Grammy-díjat nyert Big Easy Express című zenés dokumentumfilm. A produkció három indie-folk zenekar, köztük a Mumford & Sons közös turnéját idézi fel. A Zene mindenkinek elnevezésű szekcióban összesen kilenc produkció szerepel. A fesztivál hagyományaihoz híven számos közönségtalálkozót és egyéb, filmekhez kötődő rendezvényt kínál a nézőknek. A fesztivál részletes programja a titanicfilmfest.hu honlapon olvasható, a mustrára a jegyek 1100 forintba kerülnek.