Elle Fanning legutóbb 2017-ben járt Cannes-ban, amikor két filmjét is vetítették (Így csajozz egy földönkívülivel és Csábítás). Több zsűritag nemcsak versenyzett, de díjat is nyert már a fesztiválon. Lanthimosz három filmjét, a Kutyafog-at, A homár-t és az Egy szent szarvas meggyilkolásá-t jutalmazták, Pawlikowski legutóbbi munkája, a Hidegháború a legjobb rendezés díját érdemelte ki.

Az Arany Pálma-díjról is döntő zsűribe meghívást kapott Kellly Reichardt amerikai függetlenfilmes rendező (Egyes nők), akinek a Wendy és Lucy című alkotását az Un certain regard szekcióban vetítették 2008-ban. Az olasz színész-rendezőt, Alice Rohrwachert korábban a Csodák és A szent és a farkasok című filmjeiért tüntették ki Cannes-ban, Robin Campillo francia rendező két éve nyerte el a zsűri nagydíját a 120 dobbanás percenként című munkájával. A kilencfős zsűribe Enki Bilal francia forgatókönyvíró-rendezőt és Maimouna N'Diaye afrikai színésznőt is meghívták. A tagok válogatásakor diverzitásra törekedtek, az elnök mellett négy nő és négy férfiből áll össze a zsűri, akik hét különböző országból érkeztek.

Pawel Pawlikowski a cannes-i díjával (fotó: culture.pl)

A nemzetközi versenyprogramban mások mellett Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malik, Arnaud Desplechin és a Dardenne fivérek új filmjét is bemutatják. Jim Jarmusch legfrissebb munkája, a Tilda Swinton, Chloe Sevigny és Selena Gomez főszereplésével forgatott The Dead Don't Die ugyancsak szerepel a versenyben, és egyúttal a fesztivál nyitófilmjeként vetítik.

A fesztivál Un certain regard szekciójának a zsűrijét Nadine Labaki libanoni rendező vezeti, akinek Kafarnaum: A remény útja című filmjét idén Oscar-díjra jelölték. A rövidfilmes program zsűrijét Claire Denis francia rendező, a Kritikusok hete szekció filmjeinek zsűrijét pedig Ciro Guerra kolumbiai rendező irányítja.

A 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg. A Filmhu tudósítója kint lesz a rangos eseményen, ahová két magyar filmet is meghívtak: A tanú felújított, cenzúrázatlan változatát a Cannes Classics programban vetítik, Moldovai Katalin Ahogy eddig című munkájával vesz részt a vizsgafilmek versenyében.

forrás: MTI
fotó: Elle Fanning a cannes-i filmfesztiválon