A rendező az Inkubátor program egyik nyerteseként készítette el Egy nap-ot, ami egy negyvenes anyuka egyetlen napját mutatja be. Szamosi Zsófia alakítja Annát, aki három gyereke és a munkája közt ingázik egész nap, a film egy ilyen hajszás reggelt, délutánt és estét követ, ami Anna egy átlagos napja. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki, Anna házassága válságba kerül. Szamosi Zsófia mellett Füredi Leó, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk, Láng Annamária, Vándor Éva és Hajduk Károly láthatóak. „A rutinszerű cselekvésekkel túlterhelt idő, a feladatok ideje ütközik azzal, amit nem lehet ismételni.” – vallja Szilágyi Zsófia.

Jelenet a filmből

"Érdekel a hétköznapiság. Egy szinte hiperrealista kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, általában kikerülésre szánt részleteket, nem kerüljük ki, nem intézzük el egy jelzésszerű montázzsal egy „izgalmasabb” és fordulatosabb cselekmény kedvéért. Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az „érdekesebb” történet a háttérben marad" – mondta a rendező még az Inkubátor idején.

A film operatőre Domokos Balázs, vágó Szórád Máté, producerei Pataki Ági és Kenesei Edina (Filmpartners). Szilágyi Zsófia 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában, a Testről és lélekről-ben rendező asszisztenseként dolgozott. Ha bírsz című 2014-ben bemutatott dokumentumfilmje egy Szerbiába visszaköltöző lány utolsó fél évét követte nyomon. Az Egy nap 62 millió forintos támogatással készült, tavaly télen forgatták le.

 

Forrás: Semaine de la Critique / Nézd meg a film plakátját!

A Kritikusok Hete szekcióban korábban több magyar alkotó is szerepelt: 2003-ban Politzer Péter Gránátok című filmje versenyzett, 2005-ben Tóth Barnabás Vonaton című rövidfilmje a Special Programban szerepelt, Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje 2006-ban, M. Tóth Géza Ergo című animációs kisfilmje 2008-ban, Tóth Luca Superbiája pedig 2016-ban versenyzett a szekcióban.

A Kritikusok hetén minden évben hét pályakezdő filmrendező mutatkozhat be. A korábbi évek felfedezettjei között volt Jacques Audiard, Alejandro González Iñarritu, Ken Loach, François Ozon, Wong Kar Wai és Jeff Nichols is. A Kritikusok Hetét 57. alkalommal rendezik meg idén a cannes-i filmfesztivál részeként, a szekció idei zsűrielnöke Joachim Trier filmrendező lesz. További részletek a szekció hivatalos oldalán olvashatóak.

Képek: MNF, Semaine de la Critique