A 2013-ban megalakult Highlights of Hungary egy kreatív gyűjtés, amely kategóriák nélkül válogatja össze az elmúlt év kiemelkedő magyar sikereit, melyek közé bekerülhet színházi előadás, reklámkampány, könyvsorozat vagy akár ruhamárka, a lényeg, hogy innovatív, különleges kezdeményezésről legyen szó. A válogatásban a kezdetektől fogva feltűntek nagyjáték- és rövidfilmek, stúdiók és kreatív forgalmazási módok is – tavaly az Ernelláék Farkaséknál lakásvetítései és az Aranyélet is díjra váltotta a jelölését. Összeszedtük, hogy idén mely filmes vonatkozású indulókra szavazhat a közönség.

Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó)

Enyedi Ildikó filmjét mostanra már senkinek sem kell bemutatni: a tavalyi évet Arany Medvével indító Testről és lélekről azóta meghódította az egész világot, az Oscar shortlist egyik nevezésre esélyes alkotása, az első magyar film, amire a Netflix lecsapott, főszerepéért pedig Borbély Alexandra a Legjobb európai színésznő díját is elnyerte néhány héttel ezelőtt. 2017 legnagyobb magyar kritikai filmsikere egy megható és emlékezetes alkotás, egy különleges, kreatív csapatmunka eredménye.

A nyalintás nesze (r.: Andrasev Nadja)

A 69. cannes-i filmfesztivál Cinefondation programjában harmadik helyezést elért animációs kisfilm Andrasev Nadja alkotása, MOME Animációs diplomamunkája. Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült, érzéki kisfilm főhőse egy magányos nő, aki intim kapcsolatot csak a lakásában gyarapodó növényekkel ápol, míg egy nap észreveszi, hogy a szomszéd macskája megállás nélkül őt kukkolja. A filmet itt lehet megtekinteni.

IM Perfekt (r.: Koszti Zsuzsanna)

A futurisztikus rövidfilm rendezője Koszti Zsuzsanna, a MOME Média design mesterdiplomása, aki tanulmányai során leginkább a transzhumanizmus technológiai és művészeti kapcsolatával foglalkozott. Kisfilmjének is ez a központi témája: 2046-ban egy fiatal lány, Ursula (Döbrösi Laura) vakrandira megy egy ismeretlen fiúval (Hajmási Dávid). Kettőjükben van egy nem mindennapi közös vonás, amely váratlan fordulathoz vezet a találkozásuk alkalmával. A film több nemzetközi fesztiválon szerepelt, legutóbb a németországi Foresight filmfesztiválon nyerte el a közönség különdíját, online premierje pedig a Filmhun volt.

A Woman Captured (r.: Tuza-Ritter Bernadett)

Tuza Ritter Bernadett alkotása már a bemutatója előtt magyar filmtörténelmet írt: egészestés alkotásként elsőként került be a világ egyik legfontosabb függetlenfilmes fesztiváljára, a két hét múlva megrendezésre kerülő Sundance filmfesztiválra (két éve Bucsi Réka animációs kisfilmjét válogatták be a programba). A Woman Captured a modernkori rabszolgaságot, azon belül is egy szolgasorban élő magyar nő, Mari történetét mutatja be, akit 100 napon keresztül, intim közelségben tudott követni a rendező. A magyar-német koprodukcióban készült film bemutatójára a rangos IDFA Nemzetközi Dokumentumfilmfesztiválon került sor.

Kecskemétfilm

A Kecskemétfilm Kft. 1971 óta készít 2D-s animációs kis- és nagyjátékfilmeket, TV-filmeket és reklámokat. 40 éves pályafutásuk alatt számos nemzetközi díjat és elismerést kiérdemeltek, legutóbbi sikerük az Oscar-nevezésig jutó A vörös teknős című egészestés alkotás volt, Michaël Dudok de Wit rendezésében. A holland rendező filmje egy lakatlan szigetre sodródott férfi küzdelmeit mutatja be, akit egy óriás vörös teknőssel való találkozás egy különleges fantáziavilágba sodor. A film párbeszéd nélkül mesél a férfi vágyairól, álmairól és az élet körforgásáról. Az animációs munkálatok nagy része és a kép színezése is a Kecskemétfilmben készült, Mikulás Ferenc ügyvezető igazgató felügyeletével. 

Inkubátor Program

Hatalmas űrt töltött be a Filmalap 2016-ban, mikor elindította az Inkubátor programot, az első nagyfilmjük előtt álló, fiatal alkotókat célzó pályázatot. Évente 12 filmes diplomával rendelkező, játék-, animációs vagy dokumentumfilmesnek jut lehetőség tervének fejlesztésére, melyet egy nyilvános pitchen mutatnak be a közönség és a szakmai zsűri előtt. Az elmúlt két évben több mint tíz alkotó kapott támogatást a gyártás előkészítésére, forgatásra vagy a terv további fejlesztésére, tavaly nyáron pedig Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmjével el is indult az Inkubátoros filmek forgalmazási sorozata. Idén Szilágyi Zsófi Egy nap és Csuja László Virágvölgy című alkotása kerül a mozikba, tavaszra pedig felkészül a következő 10 döntős alkotó. 

További részletek a Highlights of Hungary összes jelöltjéről a hivatalos oldalon találhatóak, ahol a szavazatokat is le lehet adni. 

Borítókép: Inkubátor Facebook