A megállapodás részeként a német születésű rendező és Andreas Schmid, a VIP képviselője azt tervezik, hogy november végéig filmgyártó stúdiót hoznak létre Münchenben. A felek már az első filmtervek megvalósításáról tárgyalnak, melyek költségvetése egyenként 40 és 100 millió euró között mozog majd.

"Andreas elképzelései a filmgyártásról és a filmfinanszírozásról jól megférnek az én filmkészítői módszereimmel. Ezen túl, lehetőségem nyílik arra, hogy egy német partnerrel dolgozzam együtt, amit mindig is szerettem volna” kommentálta döntését Emmerich.

A rendezővel kötött megállapodás a legújabb lépése, Schmid több éve elindított próbálkozásának, mely arra irányul, hogy a VIP kulcsszereplővé váljon a nemzetközi filmgyártás és filmfinanszírozás területén.

Az elmúlt néhány év során a VIP olyan filmek elkészülését támogatta, mint az Oscar-díjas A rém (Monster), a Megtorló (The Punisher) című képregény adaptáció, vagy a 7 Zwerge (7 törpe) című vígjáték, mely ezen a héten nyit a német mozikban.

Christoph Scheule, a VIP szóvivője elmondta, hogy a cégnek az év végére várhatóan 300 millió euró áll majd rendelkezésére. Ebből 230 milliót magánbefektetőktől már sikerült is összegyűjteniük. 2001-ben ez az összeg még csak 10.4 millió volt és 2002-re már 91.5 millióra nőtt, míg a tavalyi év folyamán már 235 millió euróból gazdálkodhatott a VIP.