Ahogy azt korábban is bejelentették, a 71. Berlini Filmfesztivált két részletben fogják megrendezni: a szakmai programokat máricus 1-5. között tartják meg online - köztük a három magyar alkotót beválogató Berlinale Talents programot - június 9. és 20. között pedig már élőben tervezik bemutatni a beválogatott filmeket a nagyközönség előtt. 

A nemzetközi zsűri tagjai a Hivatalos versenyprogram díjairól fognak dönteni, a díjátadó ceremóniát júniusban fogják megtartani, a fesztivál nyári felvonásában. 

Enyedi Ildikó 2017-ben vehette át a fesztivál fődíját, a rangos Arany Medvét, a Testől és lélekről a hivatalos versenyprogramban szerepelt. A film utána eljutott a világ legrangosabb fesztiváljaira, Borbély Alexandra elnyerte a Legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjat, a film nemzetközi forgalmazási jogait megvásárolta a Netflix, majd a Legjobb idegennyelvű filmnek (azóta Legjobb Nemzetközi Egészestés Film) járó Oscar-jelöltek közé is bekerült. Ildikó egyszer már tagja volt a Berlini Filmfesztivál zsűrijének 1992-ben. 

Morcsányi Géza, Tenki Réka, Enyedi Ildikó, Borbély Alexandra és Nagy Ervin a Testről és lélekről berlini bemutatóján

Társai a zsűriben mind Arany Medve-díjas alkotók. Az iráni Mohammad Rasoulof 2020-ban nyerte el a díjat There is No Evil című filmjéért, az izreali származású Nadav Lapid 2019-ben a Szinonímákért, Adina Pintilie a Ne érints meg! című filmjéért 2018-ban, Gianfranco Rosi pedig a Tűz a tengeren című szerzői dokumentumfilmjéért kapta meg az Arany Medvét, 2016-ban. A különleges körülmények miatt idén nincsen kinevezett zsűrielnök. 

Enyedi Ildikó idén egy másik szerepben is részt vesz a fesztiválon: balatoni kémekről szóló sorozattervét, a Balaton Brigádot beválogatták a Berlinale Series programba.

A 2021-es fesztivál Retrospektív és Generations programját február 8-án, a Berlinale Shorts, Forum és Forum Expanded szekciókat február 9-én, az Encounters, Panorama és Perspektve Deutsches Kino válogatást február 10-én, a Hivatalos versenyprogramot és Berlinale Special programot pedig február 11-én jelentik be.

Forrás: Berlinale / Címlapfotó: Enyedi Ildikó az Arany Medvével (Berlinale)