A Ruben Östlund vezette zsűri Justine Triet Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall / Anatomie d'une chute) című alkotásának ítélte oda a nagyjátékfilmes Arany Pálma-díjat. A világ legrangosabb filmfesztiváljának legfontosabb díját elnyerő, pattanásig feszülő lélektani krimi főszereplője egy francia Alpokban férjével és látássérült kisfiukkal élő író. A férj váratlan halálakor Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) élete kártyavárként omlik össze: a nőnek nem csak saját és fia gyászával kell megküzdenie, de mivel nem egyértelmű, hogy a férfi baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság áldozata lett-e, egy rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. Az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük úgy, hogy a néző számára is mindvégig kérdéses az ártatlansága.

A hitchcocki izgalmakat ígérő film előreláthatólag az év végén kerül a mozikba.

Egy zuhanás anatómiája

How to Have Sex az Un Certain Regard kategória fődíját nyerte Cannes-ban. Az elsőfilmes rendezőnő három brit tinédzserlány nyaralását mutatja be, amiben természetesen a féktelen bulizás és szex is központi szerepet játszik – valamint az érzések és érzelmek. A karrierjét operatőrként kezdő Molly Manning Walker író-rendezőt elsősorban a végtelen szórakozás lelki háttere érdekelte.

A film előreláthatólag a jövő év elején kerül a mozikba.  

The Nature of Love

Könnyedebb mozi az ugyancsak az Un Certain Regard szekcióban vetített, kanadai-francia The Nature of Love (Simple comme Sylvain). A tehetős családból érkező Sophia élete felfordul, amikor megismeri a munkásosztálybeli Sylvaint. Vajon a velünk született vagy felvett rossz beidegződések a bimbózó szerelem útjába állhatnak?

Az alkotást ősszel mutatják be a magyar mozikban.  

Igazi ínyencségnek ígérkezik a Cannes Classics szekcióban vetített dokumentumfilm, A 999-es szoba (Room 999 / Chambre 999). 1982-ben Wim Wenders A 666-os szoba című filmjében megkérdezte 16 kollégáját, hogyan látják a mozi jövőjét. Negyven évvel később Lubna Playoust rendezőt ugyanez a kérdés érdekelte, és dokumentumfilmjéhez Cannes-ban faggatta a filmvilág tehetségeit. A filmben megszólal többek között David Cronenberg, Audrey Diwan, James Gray, Asghar Farhadi, Baz Luhrmann, Shannon Murphy, Ruben Östlund, Alice Rohrwacher, Paolo Sorrentino, Joachim Trier és természetesen Wim Wenders.

Késő ősszel érkezik a magyar mozikba.

A Cirko szintén hoz filmeket a fesztiválról, ezekről itt írtunk.

Mind a négy filmet a Mozinet mutatja be Magyarországon.

Forrás: Mozinet