filmhu: A másik Csepel egy sorozat része…

Wilt Pál: Igen, a Visszacsatolások című sorozatot lassan tíz éve forgatom. Már a kezdetekkor is az érdekelt, hogy a rendszerváltás után miként változott meg a Vasmű dolgozóinak élete. A forgatások alatt lassan ráébredtem, hogy az a „Vörös Csepel” mítosz, amit a szocializmusban gerjesztettek, azóta sem szűnt meg és még mindig él a csepeliekben. Hogy úgy mondjam, Csepel még most is vörös. Ugyanakkor találkoztam ott olyan emberekkel, akik túl vannak a nyolcvanadik életévükön és minden szocialista propaganda és a fenyegetettségek ellenére sem léptek be a pártba, hanem megőrizték hagyományaikat, vallásosságukat és ezeket át is örökítették. Viszont hangsúlyoznom kell, hogy a film a sorozat többi darabjával együtt értelmezhető igazán.

A másik Csepel egyik munkása

filmhu
: Lesz folytatás?

W. P.: Már le is forgattuk, A másik Csepelben szereplő egyik családról szól majd az a rész, egész pontosan arról, hogy az öregek által átmenekített értékrend hogyan formálta a család fiatalabb tagjait.

filmhu: Nem lehetett egyszerű rávenni a családot, hogy beengedjék a stábot a mindennapjaikba…

W. P.: Ennek előzménye van. A nyolcvanas évek végén, még a Visszacsatolások előtt forgattam egy riportfilmet, Csepelen. Annak az előkészítése során rengeteg embert megismertem, nyugodtan mondhatom, hogy baráti kapcsolatok születtek. Az, hogy engem a stábommal együtt beengednek egy házba, ezeknek a mély, emberi kapcsolatoknak köszönhető.

filmhu: A Filmszemle után hol találkozhat a nagyközönség a sorozat új darabjaival?

W. P.: Ahogy az előzőeket, A másik Csepelt is leadja majd a Duna Televízió, és ha lehet hinni az ígéreteknek, az M2 is.