Az ESoDoc - amellett, hogy egyike az Európában működő intenzív dokumentumfilmes tréningeknek - külön foglalkozik a kérdéssel, hogy miként lehet a dokukat a civil szférában használni és fordítva, mennyiben kínálnak témákat és új filmkészítői attitűdöket a civil szervezetek. „A civil szervezeteknek szükségük lehet jó történetekre, melyek személyesek tudnak maradni, de közben felhívják a figyelmet egy-egy általános problémára”, mondta el Papp Bojána a tavalyi ESoDoc egyik magyar résztvevője.

Az anonim alkoholistákkal vagy menekültügyi problémákkal foglalkozó projektek mellett hagyományos filmtervekkel is lehet jelentkezni a tréningre. Dokus praktikákat lehet ellesni, és fejleszteni is lehet a saját tervet. Az ESoDoc egyik különlegessége, hogy a program bizonyos fokig a résztvevők igényeitől is függ. „A tréning egyik fő témája természetesen az európai pénzszerzési módszerek lesznek, azon belül is elsősorban a pitching, mely mára egy pontos szabályok szerint működő finanszírozási lehetőséggé nőtte ki magát, és egyre többen élnek vele.”

„Tavaly nem civil témával jelentkeztem, ezzel az újfajta megközelítéssel a workshopon találkoztam, és nagyon inspiráló volt számomra. Szili Sárával és Varga Zsuzsával, a program másik két magyar résztvevőjével azóta létrehoztuk a Civil Film Alapítványt, mely az idehaza működő civil szervezetek működését bemutató filmek készítésével foglalkozik.”

A három tavalyi résztvevő idén lebonyolító partnerként segíti az ESoDoc munkáját. A két olasz kurzus mellett idén Budapest ad otthont a középső, egyhetes workshopnak. „Az első hét nagyon elméleti, a harmadik pedig a pitchingről szól. A második hét programja a legrugalmasabb, itt gyakorlati kérdések merülnek fel. Lehet a felmerülő projekteken dolgozni, de lehet világítási, interjútechnikai vagy dramaturgiai gyakorlatokat is tartani, sőt akár forgatni vagy vágni is. Attól függ, hogy mi mit találunk ki és hogy a résztvevők mit akarnak. Mindez az európai dokumentumfilmezés legnagyobb neveinek társaságában történik. A szervezők rangos intézmények szakembereit is meghívják, mint például a Greenpeace audiovizuális részlegének a vezetőjét vagy a Christian Aid szakembereit.”

Hogy mekkora a magyar érdeklődés a tréning iránt, nehéz megítélni, mert mindenki a központnak küldi a jelentkezését, melynek tartalmazni kell egy motivációs levelet és egy másikat az elvárásokat illetően, továbbá egy szakmai önéletrajzot és a projekt leírását. „Azt kell leírni a projekt-tervezetben, hogy mivel akar az ember foglalkozni. Ez lehet egy konkrét film, de lehet valami átfogóbb kutatás is, csak legyen köze a civil szférához.”

A részvételi díj kelet-európai jelentkezőknek 500 euró, ami az útiköltségen kívül mindent tartalmaz. Az ESoDoc ösztöndíjával illetve a Media Desk támogatásával ez az összeg csökkenthető. Nevezési díj nincs.