Dokumentumfilmmel foglalkozó producereknek szól az IDFA Bertha Fund Europe támogatási programja, amelyen keresztül a sikeres pályázók projektenként 40 ezer eurós támogatáshoz juthatnak nemzetközi koprodukcióik számára. Az IDFA olyan dokumentumfilmek létrejöttét szeretné elősegíteni, amelyben az európai résztvevő(k) mellett afrikai, ázsiai, latin-amerikai, közel-keleti, vagy olyan kelet-európai országok vállalnak szerepet, amelyek nem részesei az Eurimage-nak és a MEDIA programnak. A pályázatra való jelentkezés határideje 2018. május 1.

Az IDFA programja két elemből áll, a szervezet a gyártás mellett a fentieknek megfelelő koprodukciók forgalmazását is támogatni szeretné. A projektenként 30 ezer eurós összegre 2018. október 1-ig van lehetőségük pályázni a forgalmazóknak. A korábbi támogatottak között van például Talal Derki német-szír-libanoni összefogással készült munkája, a Sundance-en is díjazott Of Fathers and Sons. További információkat itt találhatunk.

Of Fathers and Sons (Talal Derki, 2017)

A TFL Audience Design Fund a Torino Film Lab audiovizuális szakembereknek nyújtott átfogó támogatását terjeszti ki a közönségfejlesztés és forgalmazás területére, méghozzá olyan innovatív közönségfejlesztő stratégiákat támogatásával, amelyek a forgalmazással is összekapcsolódhatnak. Az idén három cég olyan játékfilmes projektje nyerheti el a 40 ezer eurós támogatást, amely 2019. december 31-ig legalább három országban forgalmazásra kerül. A pályázat részleteiről itt olvashatunk, a jelentkezés határideje 2018. június 1., 12 óra.

Fiatal európai producerek és forgalmazók számára egyaránt hasznos lehet az Atelier Ludwigsburg-Paris 2018/2019-es képzési programja. A két fő helyszín a párizsi La Fémis és a ludwigsburgi Filmakademie Baden-Württemberg, de a résztvevők további tanulmányi utakat is tesznek a képzés keretében. A részvételi díj 1500 euró, a ludwigsburgi, párizsi és londoni szállás biztosításáért pedig 2900 eurót kérnek a szervezők. A képzésen való részvételhez 2018. május 31-ig lehet jelentkezni.