2021. 06. 08. filmhu

Európai pályázati körkép: 2021. június

Képzések, pályázatok, felhívások

Júniusi körképünkben dokumentumfilmeseknek, sorozatok alkotóinak, rendezőknek és forgatókönyvíróknak ajánlunk pályázati és képzési lehetőségeket. Megjelentek a MEDIA alprogram új kírásai is.

Meghosszabították a Magyar Mozgókép Fesztivál és a Cinemira videóversenyének határidejét. A MobilBalaton videóversenyen 20 éven aluliak maximum 1,5 perces hosszúságú filmekkel nevezhetnek, amit lehet animáció, élőszereplős kisfilm, vagy akár videóklip, csak az a fontos, hogy a Balatonhoz kapcsolódjon! A legjobb filmek alkotói értékes díjakat nyerhetnek, a filmeket pedig a Magyar Mozgókép Fesztiválon vetítik le. Új nevezési határidő: 2021. június 16. A nevezésről bővebben itt

A Bánkitó Fesztivál és a Malter Vándor Filmfesztivál idén is közös filmversenyt hirdet, ezúttal Hungaroterápia címmel: olyan mozgóképes alkotásokat várnak, amelyek elgondolkoznak az elmúlt hónapok történéseiről, szabadságról, magyarságról, valamint traumákkal, eksztázisokkal, kulturális örökséggel és hagyományokkal foglalkoznak. A filmeket 2021. június 16-ig lehet elküldeni nekik, a nevezési feltételek itt olvashatók.

Bánkitó

A MIA koprodukciós vásár és a pitching fórum (2021. október 13-17,. Róma) projekteket vár 2021-es programjára. Az esemény célja, hogy segítse új üzleti lehetőségek létrejöttét, új tartalmak fejlesztését és létrehozását nemzetközi szinten. A koprodukciós vásár & pitching fórum válogatásába mintegy 50 projekt kerül be a világ minden tájáról a következő három kategóriában: Film, Drama, Doc. Minden részleg egy specifikus nemzetközi vásárnak ad otthont, amelyek személyre szabott tevékenységekkel segítik a pénzügyi és produkciós partnerek keresését. Jelentkezési határidő: 2021. június 25., nevezni itt lehet.

Fejlesztés alatt álló fikciós rövidfilmtervekkel jelentkezhetnek alkotói csapatok (írók, rendezők és producerek) a MIDPOINT Shorts programra. Profi és egyetemi projekteket is várnak, azzal a megkötéssel, hogy a terv témájának Közép-Kelet-Európához kell kapcsolódnia. A határidő 2021. június 30., részletek itt

Megnyílt a jelentkezés az ACE Series Special 3 workshopra (2021. december 6-11., Brüsszel). Tapasztalt producerek jelentkezését várják, akik szeretnék mélyíteni ismereteiket nemzetközi közönséget célzó TV dráma sorozatuk fejlesztésével és gyártásával kapcsolatban. 16-18 producer vehet részt a 6 napos workshopon, mely a Tv sorozatok gyártásának kreatív és pénzügyi elemeire fókuszál majd. Jelentkezési határidő: 2021. július 1. A részletekért kattints ide

East Silver

A Paprika Studios és az RTL Magyarország idén is meghirdeti televíziós sorozatötlet pályázatát és pitchfórumát, a Hypewritert, amelyre fiatal, de már tapasztalattal rendelkező forgatókönyvírók mellett olyanok jelentkezését is várják, akik eddig csak saját maguk és környezetük szórakoztatására rukkoltak elő sorozatötletekkel. A fődíj 10.000 euró, a nyertes ötletből pilot-epizód készül. Nevezni 2021. július 15-ig lehet, a részletekről itt írtunk. 

Az East Silver közép-kelet-európai dokumentumfilmes vásár (2021. október 26-31.) projekteket vár 2021-es rendezvényére, amely a 25. Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében kerül megrendezésre. A beválogatott filmek bekerülnek az East Silver 2021 online dokumentumfilm katalógusába és a Ji.hlava IDFF előválogatásába, valamint indulnak a Silver Eye díjért. Jelentkezési határidő:
2021. július 31. Jelentkezés itt

Az új Kreatív Európa program keretében meghirdették a MEDIA 2021-re szóló alábbi pályázatait: Networks of European Cinemas (határidő: 2021. augusztus 10.), European Mini-Slate Development (határidő: 2021. augusztus 12.), Films on the Move (határidő: 2021. augusztus 24.), European Festivals (határidő: 2021. augusztus 24.), European Slate Development (határidő: 2021. augusztus 25.) és TV and Online Content (határidő: 2021. augusztus 25.). Az egyes pályázatok részletei a Kreatív Európa MEDIA oldalán olvashatók.

A Filmjus Alapítvány idén is pályázatot hirdet műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra és forgatókönyv-fejlesztésre, 10 millió forint összértékben. A pályázat beadási határideje: 2021. szeptember 10. A pályázati feltételek itt olvashatók.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép: Ji.Hlava International Documentary Film Festival / Fotó: BRNO Daily

Még több magazin

magazin

Az idő mindent megszépít – Nosztalgia a magyar filmekben

10 film a múlt iránti vágyakozásról

Április 4-én kerül a mozikba a Kék Pelikan, aminek vonatjegy-hamisító szereplői a rendszerváltás és az ezredforduló közötti évtized határtalannak…

tovább

magazin

Reménytelenül szomorú, mégis ő méri fel mások boldogságát

Zurbó Dorottya A boldogság ügynöke című filmjéről mesélt

Premier előtt volt látható Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai új dokumentumfilmje, amelyben egy boldogtalan bhutáni kérdezőbiztos méri fel hivatalos…

tovább

Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám első nagyjátékfilmje egyszerre nevetett és ríkat meg, miközben egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol el. Ha csak egy kellemes vasárnap délutáni családi dramedy lenne, akkor is szeretnénk, de a Lefkovicsék gyászolnak ennél sokkal többet ad és fontos űrt tölt be a magyar filmek között.

Filmhu podcast #87: Szabó Kimmel Tamás

Filmhu podcast #86: Breier Ádám

Három pasi és a nagy córesz – végre láthatóvá válik a 21. századi magyar zsidó sors

a teljes dosszié
 
hirdetés

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
Jól jegyezd meg: ha kihányod, nincs pénz!

9.99 dollar

Oszd meg! Az összes idézet